Dostupni linkovi

Na Kosovu uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratne zločine


Palata pravde u Prištini (foto arhiv)
Palata pravde u Prištini (foto arhiv)

Kosovske vlasti uhapsile su u subotu pet osoba u regionu Gnjilana osumnjičenih za ratne zločine, saopštilo je Specijalno tužilaštvo Kosova.

Tužilaštvo navodi da su oni uhapšeni u zajedničkoj akciji bezbednosnih institucija, koja dolazi nakon višemesečne istrage.

Oni su navodno bili umešani u ratne zločine kao što su ubijanje, ranjavanje i maltretiranje civila u selima Lovce, Podgrađe i Ugljare aprila 1999. godine.

"Lica pod inicijalima D.C., D.N., N.S., S.J., M.Š., su uhapšena uz osnovanu sumnju da su, u saizvršilaštvu sa drugim NN pripadnicima ove grupe, naoružana i obučena u maskirne uniforme i uniforme srpske policije ili vojske, 5. aprila 1999. godine namerno ubijali, ranjavali, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, uništavali imovinu Albanaca, proterivali albansko civilno stanovništvo, uništavali kulturne i verske objekte", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je dodalo da su za navedena lica je navelo da će preduzeti dalje zakonske proceduralne radnje, a da se istraga nastavlja.

Reakcije Srpske liste i Beograda

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu je saopštila da su Srbi uhapšeni neosnovano i zatražila da budu pušteni.

Ta stranka koja ima podršku zvaničnog Beograda je u saopštenju navela da se radio o "politički motivisanom hapšenju". Za to smatra odgovornim premijera Kosova Aljbina Kurtija koga je u saopštenju optužila za "institucinalno nasilje i teror" nad Srbima.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je saopštila da su uhapšeni Dragan Cvetković, Dragan Bilić, Miloš Šošić i Slobodan Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju oni su uhapšeni pod po "lažnim optužbama za navodne ratne zločine", te da je reč o "ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu".

Kancelarija je navela da je policija, prema rečima očevidaca, imala spiskove Srba za hapšenje te da nije pokazala nikakve naloge za pretres.

Kosovske vlasti su ranije saopštile da ne postoje nikakvi tajni spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu.

"Jasno je da novim hapšenjima u Pasjanu antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je međunarodne misije na Kosovu da okončaju, kako je navedeno, "proizvoljna hapšenja, čiji je jedini rezultat uništenje multietničkog karaktera" Kosova.

Ministarstvo je ocenilo da je ovo još jedan primer "napada na Srbe u cilju zastrašivanja i proterivanja".

U saopštenju se poziva međunarodna zajednica da reaguje zbog, kako je navedeno, "učestalih etnički motivisanih napada na Srbe i hapšenja, bez bilo kakvih pravnih dokaza i sprovođenja procedura u skladu sa zakonima".

Od završetka rata na Kosovu, oko 70 osoba je osuđeno za ratne zločine ispred domaćih i međunarodnih institucija.

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija, dok je od 2008. za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ta misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.

Veruje se da je u ratu 1998.-1999. na Kosovu ubijeno više od 13.000 civila, dok su na hiljade drugih nestali.

Do danas se više od 1.600 ljudi vode kao nestali – većina njih su Albanci.

XS
SM
MD
LG