Dostupni linkovi

EU očekuje od Prištine da ispuni sve obaveze u cilju deeskalacije


Koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova zavise i od Prištine. (Foto: Ilustracija)
Koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova zavise i od Prištine. (Foto: Ilustracija)

Evropska unija (EU) očekuje od Kosova da ispoštuje sve zahteve koji su navedeni u saopštenju od 3. juna, a koji se odnose na korake ka deeskalaciji na severu zemlje.

“Ovo jasno predviđa da prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće i njihovo organizovanje na potpuno inkluzivan način u sve četiri opštine kosovskih Srba na severu. Očekuje se učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, naveo je jedan portparol EU u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.

Iako insistiraju da ne komentarišu izjave lokalnih političara, ovi citati evropskih zvaničnika dolaze dan nakon što je kosovski vicepremijer Besnik (Bislimi) Bisljimi ocenio da ne bi trebalo raspisivati vanredne izbore u opštinama sa srpskom većinom na severu dok Evropska unija ne ukine kaznene mere.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Lokalno srpsko stanovništvo se tome oštro usprotivilo jer ne prihvata nove gradonačelnike nakon bojkota izbora u aprilu 2023.

Evropska unija je u svetlu eksalacije situacije na severu Kosova, 3 juna izašla sa saopštenjem kojom je izrazila spremnost da uvede mere protv Kosova ako se ne ispoštuju svi zahtevi. ZAhtevi su se odnsili na obustavu policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova; udaljavanje gradonačlenika iz opštinskih objekata te raspisivanje prevremenih izbora.

Zbog neispošotovanja ovih zahteva, 10 dana kasnije je EU uvela mere protiv zvaničnika u Prištini.

Obustavljeni su svi bilateralni sastanci sa predstavnicima kosovske vlade, zamrznuti finacijski projekti i suspendovani sastanci u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

10 jula u Bratislavi, specijalni evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak i kosvski vicepremijer Bislmi su postigli dogovor o koracima ka deeskalaciji.

Konkretni koraci predviđaju povlačenje 25 odsto policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Prištinski političari smatraju da je ovaj dogovor dovoljan kako bi Brisel ukinuo mere.

Međutim diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa u EU su naveli, da će ukidanje kaznenih mera zavisiti od implementacije dogovora i obaveza koje je Priština preuzela.

XS
SM
MD
LG