Dostupni linkovi

Centralna banka Kosova otvorila besplatnu liniju oko dinara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Centralna banka Kosova (CBK) je pokrenula besplatnu telefonsku liniju putem koje pripadnici srpske zajednice mogu detaljnije da se informišu o uredbi kojom se evro određuje kao jedina valuta za gotovinska plaćanja.

Kako se navodi u saopštenju Centralne banke Kosova, besplatna linija (0800 222 55) je otvorena za Srbe sa Kosova, kojima treba pružiti tačne i konkretne informacije.

Ovakva odluka dolazi dan nakon sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj su premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneli stavove oko ove uredbe, koja je stupila na snagu 1. februara.

Njome se u praksi ukida dinar, koji je do sada cirkulisao u sredinama gde žive Srbi. Takođe, Srbima se iz budžeta Srbije isplaćuju razna primanja u dinarima, plate, penzije i druge brojne novčane naknade.

Premijer Kurti je na sednici SB UN branio uredbu CBK navodeći da je ona u skladu sa zakonima i da nije usmerena protiv Srba, dok je predsednik Vučić ocenio da je cilj Vlade Kosova "proterivanje srpskog stanovništva".

Centralna banka u svom saopštenju ponavlja da se njihovom uredbom ne zabranjuje dinar, niti ukida mogućnost primanja sredstava na bankovnim računima u evrima.

"Ne zabranjuje transfere iz bilo koje zemlje. Ne zabranjuje posedovanje i štednju ni u jednoj valuti koja nije evro (uključujući i dinar)", navodi se u saopštenju.

S druge strane, Narodna banka Srbije odbija saradnju da se ovo pitaje reši i traži da se pitanje pokrene u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa.

Međunarodna zajednica je od Kosova zatražila da odloži primenu ove uredbe uz obrazloženje da može imati negativne posledice na pripadnike srpske zajednice, te da može podići etničke tenzije.

Srbi zabrinuti za svoja primanja uoči zabrane dinara na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

XS
SM
MD
LG