Dostupni linkovi

Misterija oko lokacije uhapšenog Dejana Pantića na Kosovu


Lokalni Srbi na severu Kosova, koji su barikade podigli par sati nakon Pantićevog hapšenja, traže da se on oslobodi, kako bi odblokirali puteve.
Lokalni Srbi na severu Kosova, koji su barikade podigli par sati nakon Pantićevog hapšenja, traže da se on oslobodi, kako bi odblokirali puteve.

Članovi porodice i advokati bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića – zbog kog su i podignute barikade na severu Kosova – šest dana pokušavaju da saznaju gde se nalazi.

Informaciju o lokaciji gde je Pantić pritvoren nema ni Ombudsman Kosova.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova ne žele da daju nikakve informacije o ovom slučaju.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 10. decembra rekao da se Pantić nalazi u policijskoj bazi u blizini Leposavića, jednoj od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Dejan Pantić je uhapšen 10. decembra na graničnom prelazu Jarinje a potom mu je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije u Severnoj Mitrovici. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da se radi o "terorističkom aktu".

Pantić je, zajedno sa svojim sunarodnjacima, početkom decembra napustio Policiju Kosova na severu u znak protivljenja odluci Vlade o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na kosovske. Ministar Svečlja je potom naveo kako ima informacije da je pola tih policajaca "radilo" za Srbiju.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Šta kaže porodica?

Članovi porodice Dejana Pantića kažu da prolaze kroz "agoniju" jer ne znaju gde se on nalazi a dodatno su zabrinuti što ne znaju da li dobija terapiju, imajući u vidu da je srčani bolesnik.

Njegova supruga, Suzana Pantić, se nada da će Dejanu biti dozvoljeno da se uskoro javi porodici jer, kako tvrdi, već šest dana nemaju nikakvih informacija o njemu.

"Preduzeli smo sve, advokat se obratio sudiji, ja stvarno ne znam šta bi mi više mogli da preduzmemo. Čekam taj poziv, da usliše našu molbu, da nam se javi bar na 30 sekundi", kaže za RSE Suzana Pantić.

Takođe, sin uhapšenog bivšeg kosovskog policajca, Predrag Pantić, apeluje na međunaordnu zajednicu da pomogne njegovom ocu u ostvarivanju osnovnih prava – pravo na telefonski poziv i posetu.

Dodaje da je i advokat samo jednom uspeo da razgovara sa njim i to putem video linka na saslušanju, 48 sati nakon hapšenja.

Šta kaže advokat?

Advokat Nebojša Vlajić navodi da niko nema informaciju gde se tačno nalazi uhapšeni Dejan Pantić i dodaje da se radi na tome kao i na dobijanju dozvole da ga poseti.

Vlajić, koji je pored Srđana Mitrovića, naknadno uključen u tim odbrane Dejana Pantića, tvrdi da se u ovom slučaju njegovom klijentu krše sva ljudska prava.

"On ima pravo na posetu advokata, na posetu porodice, na lečenje i sve drugo. Sve ovo što sam vam do sada reko je, time što se ne zna gde je, apsolutno negirano. Tako da se to mora objaviti a da li se ta istina sviđa nekome ili ne to je nešto drugo", rekao je Vlajić za RSE.

Da li su Pantiću prekršena ljudska prava?

Ombudsman na Kosovu Naim (Qelaj) Ćeljaj u izjavi za RSE navodi da je njegova institucija od Policije Kosova, pravosudnih institucija i misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Eulex), zvanično zatražio informaciju o lokaciji na kojoj se nalazi Dejan Pantić. Međutim, na ovaj zahtev niko nije odgovorio.

Dodaje da je i sam bio zainteresovan da ode na sever Kosova, gde se navodno nalazi Pantić, ali kako kaže, u policiji su mu rekli da bi moglo da dođe do problema usled nedostatka obezbeđenja.

"Same barikade, opstrukcija kretanja izaziva zabrinutost i onemogućavaju nam da ispunimo ulogu i mandat ombudsmana, što je mehanizam za zaštitu i prevenciju torture, mehanizam koji može da brine o pravima osoba koji su lišeni slobode", rekao je on.

Borrell: 'Barikade nisu način traženja dogovora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Za sada se ne zna da li su same barikade eventualno ometale transfer Pantića.

Ćeljaj navodi da ne može da zaključi da li su Pantiću prekršena ljudska prava dok se ne sretne i razgovara sa njim.

"Cilj nam je da se sastanemo sa tom osobom, da kroz razgovor dobijemo informacije od njega. S druge strane, poslali smo upit nadležnima da li su ispunjene obaveze oko prava koja mu pripadaju u centru u kojem se nalazi. Taj deo ne znamo i to predstavlja problem", kaže Ćeljaj.

RSE se povodom slučaja Pantića obratio i Eulex-u, sa upitom da li imaju neke informacije ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Međutim, šef Eulex-a Lars Gunar Vigemark (Lars Gunnar Wigemark) je prethodno za lokalne medije rekao da ta "misija EU ima kontradiktorne informacije i da još ne znaju gde se Pantić nalazi".

Da li je Pantić dobio lekove?

Bivši gradonačelnik Leposavića i funkcioner Srpske liste Zoran Todić je 13. decembra putem video poruke rekao da će Dejanu Pantiću Eulex dostaviti lekove koji su mu potrebni.

Međutim, šef Eulex-a je potom rekao kako su oni lekove dali pripadnicima kosovske policije u Leposaviću ali da nema potvrdu da ih je Pantić dobio, odnosno da opet ima kontradiktorne informacije.

"Imam informacije i da je primio lekove i da nije. Istražujemo situaciju", rekao je on.

Policija tvrdi da je Pantić dobio lekove

Policija Kosova je 14. decembra demantovala navode određenih osoba i pojedinih, uglavnom srpskih medija, da privedenom bivšem srpskom policajcu Dejanu Pantiću "vlasti nisu dale lekove".

"On je tretiran prilično dobro, u skladu sa stvorenim okolnostima i ispoštovana su ljudska prava koja ima privedeno lice", saopštila je Policija, te dodala da su mu obezbeđeni i lekovi.

Šta kažu iz Beograda?

Zvanični Beograd tvrdi da je Pantić uhapšen "bez razloga".

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je 14. decembra na svom Twitter nalogu naveo kako je navršen peti dan da Pantićeva porodica ne zna ništa o njemu.

Inače, lokalni Srbi na severu Kosova, koji su barikade podigli par sati nakon Pantićevog hapšenja, traže da se on oslobodi, kako bi odblokirali puteve.

  • Saradnja Sandra Cvetković, Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG