Dostupni linkovi

Zakazano kontrolno saslušanje premijera Abazovića o prijemu Kosova u Savjet Evrope


Premijer Dritan Abazović tokom zvanične posjete Kosovu sa premijerom Aljbinom Kurtijem.
Premijer Dritan Abazović tokom zvanične posjete Kosovu sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Odbor za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore zakazao je za 3. maj kontrolno saslušanje premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića povodom podrške Kosovu za članstvo u Savjetu Evrope.

Komitet ministara Savjeta Evrope odobrio je zahtjev Kosova za prijem u tu međunarodnu organizaciju 24. aprila, za šta je glasala Crna Gora.

Saslušanje Abazovića koji obavlja i funkciju ministra vanjskih poslova, podržali su poslanici proruskog Demokratskog fronta (DF), prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata a na predlog predsjednika Odbora Miodraga Lekića.

"Da nam se objasni kojom metodom je odlučeno da se Kosovo podrži za članicu Savjeta Evrope. Ovo je pitanje diskutabilno. Olako je donijeta odluka kada se vode značajni pregovori između Beograda i Prištine", rekao je Lekić na sjednici odbora.

On tvrdi da otvaranje tog pitanja "ne predstavlja anti albansku politiku".

Izuzetno nezadovoljstvo odlukom Vlade iskazali su na Odboru poslanici Demokratskog fronta koji su Kosovo etiketirali " tvorevinom koja je pod okupacijom stvorena na teritoriji južne srpske pokrajine".

A potez Vlade su kvalifikovali "sramnim prema zvaničnom Beogradu".

"Ovo je izraz volje stranih ambasada, a Crna Gora je kolonija", ocijenio je poslanik DF Jovan Vučurović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.
Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.

Poslanik prosrpske SNP Bogdan Božović je saopštio da ovo pitanje nije tretirano u Vladi, pozivajući se na izjave stranačkih kolega koji su ministri u Abazovićevoj Vladi.

Iz Demokratskog fronta je ranije saopšteno da odluka o prijemu Kosova u članstvo Savjeta Evrope predstavlja priliku da u crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve počne akcija prikupljanja potpisa o povlačenju odluke Crne Gore o priznanju Kosova.

Ove partije, DF, SNP i Demokrate su dio parlamentarne većine u kojoj je i Abazovićev Pokret Ura.

XS
SM
MD
LG