Dostupni linkovi

Crnogorski državljanin osuđen na Kosovu zbog 'izazivanja nacionalne i verske mržnje'


Kosovska policija privodi Rista Jovanovića (28. jun 2021.)
Kosovska policija privodi Rista Jovanovića (28. jun 2021.)

Državljanin Crne Gore Risto Jovanović osuđen je na novčanu kaznu od 6.700 evra pred Osnovnim sudom u Prištini na Kosovu zbog "izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti", potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokatica Jovana Filipović.

Ona je navela da je njen klijent prihvatio da plati novčanu kaznu a da bi mu u suprotnom bila određena zatvorska kazna od šest meseci.

Takođe, Risti Jovanoviću se zabranjuje da u narednih pet godina uđe na teritoriju Kosova.

Risto Jovanović je uhapšen 28. juna, na Gazimestanu, 15 kilometara od Prištine, tokom obeležavanja crkvnog praznika Vidovdan, a krajem juna mu je određen pritvor na 30 dana kada je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret, odnosno da je skandirao nacionalističke pozive i izazivao mržnju.

Srpska pravoslavna crkva (SPC), ali i Srbi sa Kosova i iz regiona, na Gazimestanu svake godine obeležavaju 28. jun, praznik Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Obrazlažući odluku, sutkinja Osnovnog suda u Prištini Vljora (Vlora) Pacoli je navela da je Risto Jovanović proglašen krivim jer je 28. juna na Gazimestanu vikao "ubi Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija".

Izricanju presude Ristu Jovanoviću u Prištini prisustvovao je i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović.

Ranije je ambasada Crne Gore na Kosovu saopštila da je kontaktirala kosovske vlasti kako bi zaštitila crnogorskog državljanina, dok je premijer Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić zatražio da Risto Jovanović bude pušten na slobodu ukoliko nije počinilac krivičnog dela.

XS
SM
MD
LG