Dostupni linkovi

Na sjeveru Kosova poruke posvećene Vučiću


Plakati u Sjevernoj Mitrovici s porukom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.
Plakati u Sjevernoj Mitrovici s porukom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.

Na sjeveru Kosova osvanuli su plakati s fotografijom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz ispisanu poruku "Vrhovni komandante, čekamo te".

Plakati se 30. juna mogu vidjeti u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, četiri općine na sjeveru Kosova u kojima većinom žive Srbi.

Plakat u Zvečanu sa ispisanom porukom "Vrhovni komandante, čekamo te!", 30. juna 2024.
Plakat u Zvečanu sa ispisanom porukom "Vrhovni komandante, čekamo te!", 30. juna 2024.

Zamjenik direktora kosovske policije za regiju Sjever, Veton Elshani, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su vlasti otvorile slučaj za "poticanje na mržnju".

"Na pojedinim mjestima u četiri općine na sjeveru zemlje podijeljeni su pamfleti sa slikom predsjednika Srbije. Nakon konsultacija s državnim tužiteljem, otvoren je slučaj za poticanje na mržnju", rekao je Elshani.

Trenutno, kako kaže, nema osumnjičenih za postavljanje ovih plakata, ali "policija radi na rasvjetljavanju slučaja".

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova, Elshani je rekao da je dobra.

Novinari RSE primijetili su u nedjelju policajce u sjevernoj Mitrovici koji uklanjaju plakate.

Kosovska policija uklanja plakate u Sjevernoj Mitrovici, 30. juna 2024.
Kosovska policija uklanja plakate u Sjevernoj Mitrovici, 30. juna 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla reagirao je povodom postavljanja plakata na sjeveru Kosova.

"Neki plakati na sjeveru Kosova zalijepljeni su tokom noći. Eto kažu da čekaju srbijanskog predsjednika da ga zove 'komandant'. Ako je otišao bez zahtjeva našem ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore, čekamo ga i možete ga posjetiti u zatvoru, gdje već ima neke svoje prijatelje", napisao je Sveçla u nedjelju u objavi na Facebooku.

Plakati su su pojavili trenutku daljnjeg rasta napetosti između Kosova i Srbije, otkako su u maju prošle godine novi albanski gradonačelnici preuzeli mandat u četiri općine na sjeveru.

Napetosti su dodatno porasle u septembru prošle godine, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši jednog narednika.

Odgovornost za napad preuzeo je Millan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa potporu Beograda.

Priština je od Beograda zatražila da Radoičića i njegovu grupu preda pravosudnim vlastima Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti iznio je ovaj zahtjev 26. juna, tokom posljednje runde dijaloga između Srbije i Kosova, koji se održava uz posredstvo Evropske unije.

EU je saopćila da je to jedan od tri uvjeta koje je Kosovo postavilo za svoj angažman u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG