Dostupni linkovi

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda bez kvoruma, odložena za mart


Beograd i dalje bez vlasti, novi pokušaj konstituisanja u martu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Beograd i dalje bez vlasti, novi pokušaj konstituisanja u martu

Najstariji odbornik u Skupštini grada Toma Fila konstatovao je na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda 19. februara da nema kvoruma za njeno održavanje, te da će biti odložena za 1. mart.

U Skupštini grada se nisu pojavili odbornici Srpske napredne stranke (SNS) koja je na izborima dobio najviše glasova, javlja reporter Radija Slobodna Evropa.

U sali nisu bili ni odbornici Socijalističke partije Srbije (SPS), ni proruske desničarske liste "Mi glas iz naroda".

Predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović ocenili su da je odlaganje sednice "velika pobeda opozicije" i da je to dokaz da SNS "nema većinu" u Skupštini grada Beograda.

Oni su još jednom optužili SNS, koja je zajedno sa SPS do sada činila vlast u Beogradu, za izbornu krađu i zatražili održavanje novih izbora "pod demokratskim uslovima".

Na izborima 17. decembra nijedna lista ili partija nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, izjavio je prethodno da će se, ukoliko u narednih desetak dana "ne dođe do jasnog stava" izborne liste "Mi glas iz naroda" o formiranju vladajuće koalicije u glavnom gradu, ići na nove lokalne izbore.

Gradska skupština broji 110 odbornika, a Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva da bi nastavili da vrše vlast.

Lista "Mi glas iz naroda" Branimira Nestorovića osvojila je šest mandata.

Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" ima 43 odbornika, a desna koalicija "NADA", koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – sedam.

Rok za konstituisanje beogradske Skupštine je 3. mart.

Brnabić: "Ne vidim pobedu opozicije"

Upitana da prokomentariše odlaganje odlaganje konstitutivne sednice, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi šta je u tome pobeda opozicije.

"Ne vidim šta je pobeda u tome što se nije požurilo sa formiranjem vlasti u jednoj važnoj lokalnoj samoupravi", kazala je ona u Nišu, gde je prisustvovala početku radova na izgradnji druge faze Naučno-tehnološkog parka.

Brnabić je ocenila i da je na ovaj način protraćeno vreme čitavog grada i svih ljudi bez obzira na to za koju su političku opciju glasali.

Transparenti uoči sednice

Uoči početka konstitutivne sednice Skupštine grada 19. februara, odbornici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" su istakli transparente kojom ukazuju na navode o izbornoj krađi.

Oni su prethodno najavili su da će biti prisutni na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, ali da neće učestvovati u radu i da će učiniti "sve u okviru zakonskih mogućnosti" da onemoguće konstituisanje parlamenta.

Opoziciona "Srbija protiv nasilja" je pred početak sednice istakla transparente upućene vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.
Opoziciona "Srbija protiv nasilja" je pred početak sednice istakla transparente upućene vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Opozicione liste "Srbija protiv nasilja" i "Nada za Beograd" optužuju vlast za izbornu krađu i traže nove izbore.

Miloš Jovanović lider Novog DSS-a koja je deo desne koalicije "Nada", kazao je novinarima 19. februara ispred Skupštine grada da izbori "moraju da budu ponovljeni".

"Koalicija NADA šalje jasnu poruku da su rezultati beogradskih izbora nelegitimni i da je izborni proces bio neregularan", kazao je.

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), koje su do sada činile gradsku vlast, odbacuju navode o izbornoj krađi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao dan uoči sednice da postoji većina za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao i da je ona "legalna i delom legitimna".

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović negirao je tvrdnje da dosadašnja vlast ima većinu u beogradskoj skupštini jer je, kako je rekao, "krala na decembarskim izborima i otima odbornike", sopštila je (SSP) 18. februara.

Beogradski odbor SNS je odbacio te tvrdnje opozicije nazvavši ih "besmislenim".

Prethodno, 16. februara, predsednik Srbije je izjavio da će ukoliko bude novih lokalnih izbora u Beogradu, oni biti održani krajem maja ili početkom juna.

U međuvremenu je Evropski parlament (EP) usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji usvojenoj 8. februara, EP je pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.

Na na neregularnosti tokom izbora 17. decembra ukazale su i strane i domaće posmatračke misije.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je dan posle izbora saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Konačni izveštaj ODIHR-a najavljen je u roku od tri meseca nakon izbora.

Domaća posmatračka misija CRTA je ocenila da su migracije organizovane na dan izbora uticale na ishod rezultata u Beogradu.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 17. decembra zajedno sa republičkim i pokrajinskim.

XS
SM
MD
LG