Dostupni linkovi

Tri slučaja kongo-krimske groznice u S. Makedoniji


Vakcine na punktu u Skopju (Ilustracija)
Vakcine na punktu u Skopju (Ilustracija)

Služba za epidemiologiju i zarazne bolesti Zavoda za javno zdravstvo (IJZ) registrirala je tri laboratorijski potvrđena slučaja kongo-krimske hemoragijske groznice (CCHF) u Sjevernoj Makedoniji od 26. aprila do 4. juna.

Sva tri slučaja hospitalizirana su na Klinici za infektivne bolesti i febrilna stanja u Skopju, saopćio je 7. juna IJZ.

Ujedno, u ovom periodu zabilježen je i prvi slučaj malih boginja kod jednog djeteta.

Smrtnost od kongo-krimske hemoragijske groznice, kako pojašnjava IJZ, doseže i do 40 posto.

"Virus se na ljude prenosi prvenstveno preko krpelja s domaćih životinja. Prijenos s čovjeka na čovjeka može se dogoditi kao posljedica bliskog kontakta s krvlju, izlučevinama, organima ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe, navode iz IJZ-a.

Prvi slučaj Kongo-krimske hemoragijske groznice je 57-godišnji stočar koji uzgaja krave u selu u općini Kriva Palanka na sjeveroistoku zemlje.

Što se tiče izloženosti, prijavio je prisutnost krpelja na govedu i ugriz krpelja na donjim udovima, sedam dana prije pojave simptoma.

Drugi slučaj zabilježen je kod 29-godišnjeg električara koji radi u privatnoj firmi iz sela u općini Aračinovo, sjeverno od Skopja. On je negirao ubode krpelja, kontakt sa životinjama i putovanja u inozemstvo.

Ti su pacijenti otpušteni s Klinike za zarazne bolesti u Skopju.

Posljednji slučaj laboratorijski je potvrđen 4. juna. Riječ je o 68-godišnjem umirovljeniku iz Delčeva na istoku zemlje. Potvrdio je da je imao krpelja na potkoljenicama kojeg je izvadio kod kuće.

U svim slučajevima ispitani su kontakti u porodici i u zdravstvenim ustanovama. Bliski kontakti, ako ih je bilo, stavljeni su pod zdravstveni nadzor 14 dana, navodi se.

Među prijavljenim simptomima su malaksalost, umor, povraćanje, groznica, bolovi u mišićima, proljev, drhtavica i glavobolja.

Iz IJZ-a kažu da, prema dosadašnjim podacima, postoji vjerojatnost daljnjeg prijavljivanja novih slučajeva.

"Za stanovništvo Republike Sjeverne Makedonije postoji srednji rizik, ali se on može minimizirati pridržavanjem preporuka nadležnih institucija za prevenciju", ističu iz IJZ.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti je zaprimila 7. juna dojavu o izoliranom uzročniku malih boginja od Službe za virusologiju IJZ-a.

Nakon zaprimljenih dojava, epidemiološki tim posjetio je Univerzitetsku kliniku za dječje bolesti u Skopju. Radi se o šestogodišnjem djetetu iz sela Labuništa na jugozapadu zemlje u blizini Ohrida.

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu, povratak gotovo iskorijenjenih bolesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG