Dostupni linkovi

'Kirgiški princ' u bijelom helikopteru i izvinjenja predsjednika zbog ekstravagantnog ponašanja


Lacat Nurkojoeva došla je na zabavu povodom vjeridbe u vladinom helikopteru koji je iznajmio njen vjerenik koji je kasnije uhapšen pod optužbom za rasturanje sintetičke droge.
Lacat Nurkojoeva došla je na zabavu povodom vjeridbe u vladinom helikopteru koji je iznajmio njen vjerenik koji je kasnije uhapšen pod optužbom za rasturanje sintetičke droge.

Piše: Baktigul Činibaeva

Raskošna zabava povodom vjeridbe nećakinje kirgiskog predsjednika krajem juna postala je glavna tema u centralnoazijskoj državi.

Mladoženja je iskoristio vladin helikopter kako bi zaprosio mladu, što je potaklo predsjednika Sadira Žaparova da javno objavi izvinjenje. Nekoliko sedmica kasnije, bogati mladoženja je uhapšen pod optužbom da je rasturao drogu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Činilo se da je popularna i ekstravagantna korisnica platforme Instagram, koja je takođe i nećakinja predsjednika Kirgistana Sadira Žaparova, Lacat Nurkojoeva, imala sve u životu kada se vjerila krajem juna.

Ali njena raskošna proslava izazvala je revolt javnosti kada se saznalo da je na vjeridbenu zabavu stigla u vladinom helikopteru. Svoj dolazak je prenosila uživo preko svog profila na društvenim mrežama.

Ministarstvo za vanredne situacije potvrdilo je da je vjerenik Nurkojoeve iznajmio helikopter, plativši oko 2.000 dolara i očigledno koristio veze svoje djevojke za posebnu privilegiju kako bi to učinio.

U isto vrijeme, dok je Nurkojoeva letjela na romantično mjesto na planini radi bračne ponude i proslave, veliki dijelovi južnog Kirgistana su patili zbog jakih poplava koje su rezultirale sa 17 smrtnih slučajeva, među kojima su bila i mala djeca.

Smrtonosne poplave poharale su dijelove južnog Kirgistana krajem juna.
Smrtonosne poplave poharale su dijelove južnog Kirgistana krajem juna.

Elitni događaj, s druge strane, razbjesnio je mnoge Kirgize, koji su se pitali zašto helikopter ministarstva za vanredne situacije služi kao luksuzno vozilo za rođakinju predsjednika umjesto da se koristi u svrhe potrage i spašavanja.

Ubrzo nakon višesatne cerenomije vjeridbe, prepune lomača i hiljada bijelih ruža, kritike javnosti su bjesnile zbog rasipništva predsjednikovih srodnika. Ovo je navelo predsjednika da se javno izvini za ponašanje svoje "mlade i nezrele" nećakinje.

Lacat Nurkojoeva, nećakinja kirgiskog predsjednika Sadir Žaparova sa vjerenikom
Lacat Nurkojoeva, nećakinja kirgiskog predsjednika Sadir Žaparova sa vjerenikom

Neposredno prije vjeridbe Nurkojoeve, 24. juna, Žaparov je kritikovao zvaničnike zbog pretjeranog trošenja novca na raskošne ceremonije i pozvao ih da daju primjer u borbi protiv ekstravagancije. Ali nakon incidenta sa helikopterom, priznao je da su se neki članovi njegove porodice ponašali sramotno.

"Ranije sam kritikovao druge, sada kritikujem sam sebe. Izvinjavam se kirgiskom narodu u ime moje nećakinje. Ona je još mlada i ona sama vidi bijes javnosti", rekao je Žarapov.

Činilo se da se skandal "kirgiskog princa" u bijelom helikopteru okončao sa zvaničnim izvinjenjem predsjednika. Međutim, razbuktao se nekoliko dana kasnije, 9. jula, sa hapšenjem vjerenika Nurkojoeve, Aftandila Sabirbekova, pod optužbom da je rasturao sintetičku drogu u noćnom klubu u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana.

Portparol predsjednika Ashat Alagozev je odmah komentarisao hapšenje na Facebooku navodeći da je "Aftandil Sabirbekov pokušao da nađe "zaštitnika" među visokim zvaničnicima kako bi prikrio svoje ilegalne aktivnosti".

Žaparov nije komentarisao hapšenje.

Žaparovljevo 'budno oko' na društvenim mrežama

Žaparov, najmlađi predsjednik u Centralnoj Aziji sa 55 godina, strastveni je korisnik društvenih medija i veoma je svjestan moći javnog mnjenja na mreži i njegovog potencijala da izazove političke promjene i utiče na državne poslove.

Dok je bio u zatvoru od 2017. do 2020., Žaparov je koristio platforme društvenih medija kao svoje primarno sredstvo za komunikaciju sa javnošću i izgradnju podrške baze kao opozicionog političara.

Kirgistanski predsjednik Sadir Žaparov "želi da dokaže da može da djeluje protiv svojih rođaka hapšenjem vjerenika svoje nećakinje", rekao je jedan analitičar.
Kirgistanski predsjednik Sadir Žaparov "želi da dokaže da može da djeluje protiv svojih rođaka hapšenjem vjerenika svoje nećakinje", rekao je jedan analitičar.

Žaparov često koristi svoju Facebook stranicu sa oko 100.000 pratilaca da razgovara o važnim državnim pitanjima, a ponekad čak i donosi odluke uz poziv "Želim da se konsultujem sa ljudima". Primjeri za to su kada je putem Facebooka pokušao da odabere ime za novu predsjedničku zgradu i obavijestio ljude o predloženim promjenama državne zastave krajem prošle godine.

Ipak, Žaparova vlada je netolerantna prema kritikama na društvenim mrežama uprkos tome što ih sam predsjednik često koristi.

Od dolaska na vlast usred nemira 2020. godine, nezavisni mediji, novinari, blogeri i drugi kritičari vlade doživljavaju sve veći pritisak, uključujući izmišljene krivične prijave, pritvore i zatvaranje.

Desetine korisnika društvenih medija uhapšeno je, a neki su osuđeni na najmanje tri godine zatvora pod optužbom da su "pokušali organizovanje državnog udara" samo zbog objavljivanja kritika ili suprotstavljenih stavova.

U avgustu 2023. godine, opozicioni pisac Oljobai Šakir priveden je i zatvoren, a 14. maja je osuđen na pet godina zatvora pod optužbom da je putem interneta pozivao na masovne nemire.

Režim Žaparova je 1. jula osudio poznatog folk pjevača i političkog aktivistu Askata Žetigena na tri godine zatvora pod optužbom da je pozivao na preuzimanje vlasti nakon što je kritikovao vladinu politiku uživo na društvenim mrežama.

Međunarodne organizacije za ljudska prava upozorile su Kirgistan na brzi pad na indeksima, koji su ga prepoznali kao jedinu centralnoazijsku zemlju u kojoj je sloboda govora dozvoljena.

Pritisak na korisnike društvenih medija, aktiviste i novinare je svakodnevna realnost i doveo je do toga da Kirgistan pada na 122. mjesto od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode štampe 2023. koji prave Reporteri bez granica, što je pad od 50 mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Žaparovljev brat i zlatne poluge

Kao bivši opozicioni političar u zatvoru prije nego što je preuzeo vlast 2020. godine, Žaparov je često kritikovao one na vlasti zbog umiješanosti njihovih rođaka u upravljanje državom. Oštre kritike su mu donijele političke simpatije jer je obećao da neće dozvoliti svojim rođacima da raspolažu ili utiču na vlast kada bude u takvoj poziciji.

Politički stručnjak i novinar iz Biškeka Adil Turdukulov rekao je za RSE da ga je ekstravagantna proslava veridbe Japarovljeve nećake zatekla nespremnog.

"Sada Žaparov želi da dokaže ljudima da može da djeluje protiv svojih rođaka tako što će uhapsiti vjerenika svoje nećakinje", rekao je on. "Odsustvo helikoptera za potragu i spašavanje tokom poplava, zajedno sa činjenicom da je jedno od glavnih vozila ministarstva za vanredne situacije iznajmio (momak) bliske rođake Žaparova, bio je značajan udarac njegovom ugledu.

Ali predsjednikova nećaka nije bila jedini član njegove porodice koji je dospio na naslovne strane u Kirgistanu.

U maju je politički aktivista u egzilu Ashat Osmonov objavio video na Facebooku u kojem tvrdi da su zlatne poluge iznesene iz Kirgistana i poslate u strane zemlje. On je ove transfere povezao sa bratom predsjednika Kirgizije, Sabirom Žaparovom, koji je 2022. godine fotografisan kako drži zlatne poluge u incidentu o kome se takođe naširoko raspravljalo na društvenim mrežama.

Kao i obično, predsjednik je brzo reagovao, rekavši za nacionalnu novinsku agenciju Kabar da su njegovi rođaci fokusirani na privlačenje investicija u Kirgistan, a da ne iznose stvari iz zemlje.

"Kada odem sa funkcije po isteku mandata, dostaviću izvještaj ne samo o sebi, već i za svakog člana moje porodice, uključujući i moju decu. Detaljno ću navesti koliko su novca uložili i donijeli iz stranih zemalja u Kirgistan, koje institucije su izgradili i koliko su novca uložili u razne industrije, takođe ću vam objasniti kako su bili od koristi kirgistanskom narodu i zemlji", obećao je Žaparov.

U međuvremenu, korisnici društvenih medija daju sarkastične komentare o bogatom mladoženji njegove nećakinje i njegovom iznenađujućem hapšenju zbog ozbiljnih optužbi za drogu.

Mladoženja Sabirbekov i njegov stariji brat ostaće u pritvoru do 3. avgusta zbog navodne prodaje na hiljade doza sintetičke droge u Kirgistanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG