Dostupni linkovi

Komunistička partija Kine potvrdila centralnu ulogu Xi Jinpinga


Kineski predsjednik Xi Jinping na ceremoniji otvaranja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, 16. oktobar 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping na ceremoniji otvaranja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, 16. oktobar 2022.

Komunistička partija Kine je na zatvaranju svog kongresa u subotu, 22. oktobra, potvrdila "centralnu ulogu" Xi Jinpinga i objavila novi sastav Centralnog komiteta.

Kineska vladajuća partija odobrila je na zadnjeg dana kongresa amandman na stranački statut, koji bi mogao dodatno ojačati status Xi Jinpinga kao kineskog lidera.

Očekuje se da će Xi zadržati prvo mjesto, kada u nedjelju, 23. oktobra, bude predstavljeno novo vodstvo stranke.

Očekivani potez uslijedio je na završnoj sjednici stranačkog kongresa koji traje sedam dana i na kojem se utvrđuje nacionalni program za sljedećih pet godina.

Xiju gotovo siguran treći predsjednički mandat

Komunistička partija podržala je Xijevu "glavnu poziciju" među svojim vodstvom, dok je predsjednik zemlje zaključio kongres koji će mu sada gotovo sigurno donijeti treći mandat na vlasti.

Svi članovi stranke bit će dužni "podržavati temeljnu poziciju Xi Jinpinga u središnjem komitetu stranke i u stranci u cjelini", navodi se u jednoglasno usvojenoj rezoluciji o promjenama partijske povelje.

Kongres Komunističke partije završen je, nakon što je kineski lider Xi Jinping sedam dana predsjedavao sastancima s najvišim dužnosnicima.

"Usudite se boriti, usudite se pobijediti, marljivo radite, budite odlučni nastaviti grabiti naprijed", rekao je Xi delegatima okupljenima u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Bivši predsjednik izveden iz dvorane

Kongres je obilježio i incident kada je bivši predsjednik Kine Hu Jintao, izveden iz dvorane tokom ceremonije zatvaranja, objavio je CNN.

Bivši predsjednik sjedio je za glavnim stolom pored aktualnog predsjednika Xija, kada su mu prišla dvojica muškarca. Kratko je razgovarao s njima, a kako prenosi CNN prvobitno je izgledalo da ne želi izaći.

Jedan od muškaraca pokušao je da ga uhvati za ruku, ali je on to odbio. Uslijedio je razgovor, nakon čega je izveden iz sale. Hu Jintao je bio kineski predsjednik od 2003. do 2013. godine, a razlozi zbog kojih je napustio kongres Komunističke partije za sada nisu poznati.

Kineski premijer nije u rukovodstvu Partije

Oko 2.000 delegata na kongresu Komunističke partije je formalno izabralo novi centralni odbor od oko 200 članova koji će upravljati strankom u idućih pet godina, objavili su državni mediji.

Kako prenosi AFP-a, novi Centralni komitet partije je 65 posto rekonstruiran u odnosu na prethodni sastav izabran 2017. godine.

To tijelo u kome ima samo 11 žena, treba da se sastane prvi put u nedjelju, 23. oktobra. Ono će izabrati 25 članova Politbiroa, kao i svoj Stalni komitet od sedam članova koji trenutno u stvarnosti drži vlast u Kini.

Kako je prethodno objavio AP, kineski premijer Li Keqiang, zagovornik ekonomskih reformi, jedna je od četiri zvaničnika koji nisu ponovno imenovani u ovaj komitet.

Kongres je zatvorio predsjednik Kine Xi Jinping koji očekuje da će dobiti novi, petogodišnji mandat na mjestu vođe stranke.

Očekuje se da će Xi dobiti treći mandat kao predsjednik, jer je ograničenje na dva uzastopna mandata ukinuto 2018. godine.

Stranim medijima nije bilo dopušteno da prisustvuju prvom dijelu sastanka kada se, prema pretpostavkama, glasalo u Velikoj dvorani naroda u središtu Pekinga.

Policija je bila raspoređena duž glavnih cesta, s čuvarima u jednakim razmacima između njih, kako bi pazili na moguće smetnje.

Jedan od najmoćnijih kineskih vođa

Xi Jinping se tokom svoje prve decenije na vlasti pojavio kao jedan od najmoćnijih kineskih vođa u modernom dobu te suparnik Mao Zedongu, koji je osnovao komunističku državu 1949. godine i vodio zemlju četvrt stoljeća.

Trenutno drži tri pozicije – on je generalni sekretar Komunističke partije, odnosno šef same partije, predsjednik Kine te predsjednik kineske Centralne vojne komisije, odnosno komandant oružanih snaga.

Otkako je došao na vlast 2012. godine, Xi, sin komunističkog revolucionara, konsolidirao je svoju kontrolu nad partijom i povratio njenu centralnu ulogu u društvu, svrgavajući rivale i nagrađujući pristalice.

Također je povećao kinesku globalnu moć a neki stručnjaci ga smatraju najutjecajnijim kineskim liderom od Mao Ce-tunga.

Rijedak javni protest prošle nedjelje, u kojem su u Pekingu okačeni transparenti koji su napadali Xija i politiku COVID-19, brzo je izbrisan sa interneta i svaka diskusija o njemu je poništena.

Izvještaj koji je Xi Jinping pročitao na otvaranju kongresa prije sedam dana pokazalo je odlučnost da se ostane na trenutnom putu usprkos domaćim i međunarodnim izazovima.

Xi je na kongresu kao dostignuća na predstavio kinesku politiku prema Tajvanu i poluautonomnom Hong Kongu koje su oštro kritizirale SAD i druge demokratije.

Rekao je da su koraci preduzeti nakon velikih protesta u Hong Kongu 2019. godine vratili red i osigurali da njime upravljaju patriote. Njegova vlada je nametnula zakon o nacionalnoj sigurnosti gradu koji je skoro eliminiirao glasove opozicije i zahtjeve za demokracijom.

Na prethodnom kongresu, 2017. godine, stranka je podigla Xijev status uvrštavanjem njegovih ideja, poznatih kao "misli Xi Jinpinga", u svoju povelju.

XS
SM
MD
LG