Dostupni linkovi

Sever Kine pod jakim toplotnim talasom


Centar Pekinga, 11. jun 2024.
Centar Pekinga, 11. jun 2024.

U Pekingu je u utorak na snazi upozorenje na ekstremnu vrućinu, pošto su temperature porasle širom severa Kine.

Kina je najveći emiter gasova s efektom staklene bašte za koji naučnici kažu da izaziva klimatske promene i duže, toplije talase.

Vlasti u Pekingu izdale su u utorak narandžasto upozorenje za ekstremne vrućine, drugi najviši od četiri nivoa, upozoravajući da bi temperatura mogla da se popne i do 37 stepeni Celzijusa u nekim delovima prestonice.

Lokalna vlada je pozvala stanovnike da smanje vreme provedeno na otvorenom, piju puno vode i paze da li se kod dece, trudnica i starijih pojavljuju znaci toplotnog udara.

Visoke temperature do 42 stepena zadržaće se do petka u severnim, severozapadnim i centralnim oblastima, uključujući Peking, Tjenđin, Hebej, Šansi, Hubei, Unutrašnju Mongoliju i Sinđang, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

S druge strane, južnije se očekuju jaki pljuskovi sa do 70 milimetara kiše koja preti delovima provincija Junan i Guidžou u utorak i sredu, saopštila je meteorološka kancelarija.

Prošli mesec je bio najtopliji maj u istoriji i bio je 12. uzastopni mesec vrućina na Zemlji, objavila je klimatska služba Evropske unije prošle nedelje.

Zemlje širom severne hemisfere zabeležile su velike toplotne talase dok prelaze u letnje mesece.

Istaknuti indijski stručnjak za vremenske prilike rekao je u ponedeljak da je trenutni toplotni talas u zemlji najduži ikada zabeležen, pri čemu su u delovima te zemlje – koja je i sama značajan emiter gasova s efektom staklene bašte – od sredine maja beležene temperature iznad 45 stepeni.

Delovi zapadna SAD takođe su zabeležili rekordnu vrućinu za ovo doba godine, dok je na Kipru prošle nedelje obustavljen rad na otvorenom i usluge dostave hrane pošto je temperatura dostigla 43 stepena Celzijusa.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG