Dostupni linkovi

Kina započela ratne vježbe, Tajvan osudio 'provokativno ponašanje'


Avion polijeće iz zračne baze Hsinchu, Tajvan, 14. oktobar 2024.
Avion polijeće iz zračne baze Hsinchu, Tajvan, 14. oktobar 2024.

Kineska vojska je započela novu rundu ratnih vježbi u blizini Tajvana kao upozorenje na "separatističke činove tajvanskih snaga za nezavisnost", bez navođenja kada bi vježbe mogle završiti, što je tajvanska vlast osudila ocijenivši to provokacijom, piše AP.

Kineska obalna straža objavila je da je rasporedila četiri flote za "inspekcije" u vodama oko Tajvana, nedugo nakon što je Peking pokrenuo vojne manevre u blizini otoka.

Ove vježbe, nazvane Joint Sword-2024B, imaju za cilj "testirati zajedničke operativne sposobnosti" trupa, objavilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

"Operacije se odvijaju u područjima sjeverno, južno i istočno od otoka Tajvana", rekao je kapetan Li Xi, glasnogovornik Istočnog zapovjedništva kineske vojske.

Sjedinjene Države su saopštile da su akcije Kine "neopravdane" i da rizikuju "eskalaciju" i pozvale su Peking da djeluje uzdržano.

Predsjednik Lai Ching-te, koji je preuzeo dužnost u maju, u ponedjeljak je obećao da će "zaštititi demokratski Tajvan i čuvati nacionalnu sigurnost", dok je ministarstvo odbrane reklo da je poslalo "odgovarajuće snage" kao odgovor na vježbe.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning uzvratila je, rekavši da su "nezavisnost Tajvana i mir u Tajvanskom moreuzu nepomirljivi".

Ostrva Tajvana, koja su pod upravom Tajpeja, bila su u "visokoj pripravnosti" i "avioni i brodovi će odgovoriti neprijatelju kao odgovor", rekao je tajvanski ministar odbrane.

Peking je rekao da njegove vježbe služe kao "strogo upozorenje protiv separatističkih akcija snaga 'tajvanske nezavisnosti'".

Oni se drže "u područjima na sjeveru, jugu i istoku ostrva Tajvan", rekao je on.

Kineska vojska je saopštila da su vježbe fokusirane na zračnu borbu i spremnost patrola, kao i na blokiranje ključnih luka. Također vježbaju "napade na morske i kopnene ciljeve".

Kineski državni mediji rekli su da su ratni avioni i ratni brodovi raspoređeni za vježbe. Tokom ovih vježbi aktivirana je i kineska obalska straža koja vrši "inspekcije" oko ostrva".

Prema objavljenom dijagramu, obalska straža sa četiri flote opkolila je Tajvan i kreće se oko ostrva u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Tajvan je rekao da četiri "formacije" brodova kineske obalske straže patroliraju oko ostrva, ali nisu ušle u zabranjene vode.

Posljednjih godina Kina je pojačala vojnu aktivnost oko Tajvana, šaljući borbene avione, dok su njeni ratni brodovi gotovo stalno prisutni u vodama ostrva.

Peking je rekao da su vježbe od ponedjeljka "legitimne i neophodne za očuvanje suvereniteta i nacionalnog jedinstva".

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u ponedjeljak da je oko ostrva u proteklih 26 sati otkriveno 25 kineskih vojnih aviona i sedam mornaričkih brodova.

XS
SM
MD
LG