Dostupni linkovi

Kina izvodi nove vežbe u blizini Tajvana u vreme posete delegacije američkog Kongresa


Kineski vojni helikopteri lete pored ostrva Pingtan, jedne od najbližih tačaka kontinentalne Kine Tajvanu, 4. avgusta 2022. godine.
Kineski vojni helikopteri lete pored ostrva Pingtan, jedne od najbližih tačaka kontinentalne Kine Tajvanu, 4. avgusta 2022. godine.

Kineska vojska saopštila je da je 15. avgusta izvela više vežbi u blizini Tajvana dok je delegacija američkog Kongresa u poseti ostrvu i sastaje se sa predsednicom Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen), što je Peking ocenio kao narušavanje njegovog suvereniteta.

Petočlana delegacija, predvođena senatorom Edom Markijem (Markey) doputovala je u nenajavljenu posetu Tajpeju 14. avgusta.

To je druga grupa na visokom nivou koja je posetila Tajpej manje od dve nedelje nakon službenog dolaska predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Kina je saopštila da je organizovala patrole zajedničke borbene gotovosti sa više službi i borbene vežbe u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Kine navelo je da je poseta narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da "u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao nekog ko narušava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

„Kineska narodnooslobodilačka armija odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno će slomiti svaki oblik separatizma 'nezavisnosti Tajvana' i stranog mešanja", navedeno je.

Nisu navedeni detalji vojnih vežbi.

Tajvanski premijer Su Ceng-čang (Tseng-chang) rekao je da odgovor Kine neće sprečiti posete stranih prijatelja.

"Ne možemo da ne dozvolimo, jer je u susedstvu zao komšija, posetiocima ili prijateljima da dođu", rekao je on novinarima.

SAD zvanično nisu priznale Tajvan ali održavaju čvrste političke i ekonomske odnose sa tim ostrvom.

Kina, koja to ostrvo smatra svojom teritorijom, protivi se zvaničnim kontaktima Tajvana sa stranim vladama.

Zbog dolaska Nensi Pelosi u Tajpej 2. avgusta, Peking je demonstrirao vojnu moć izvodeći manevre koji su uključivali ispaljivanje projektila, delovanje ratnih brodova i borbenih aviona oko tajvanskog vazdušnog prostora.

Nensi Pelosi najviši je američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina.

XS
SM
MD
LG