Dostupni linkovi

Mekarti ugostio predsednicu Tajvana, Kina najavila kontramere


Kevin Mekarti i Cai Ing-ven u Kaliforniji, u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan, 5. april 2023.
Kevin Mekarti i Cai Ing-ven u Kaliforniji, u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan, 5. april 2023.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti sastao se sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven u Kaliforniji, što je izazvalo oštru reakciju Kine koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

Mekarti je postao američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos pretnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Predsednica Cai se zahvalila američkom Kongresu što stoji uz Tajvan u vreme ugroženosti demokratije, i citirala je reči bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana - "da bismo sačuvali mir, moramo da budemo jaki"- u razgovoru sa Mekartijem i drugim zakonodavcima iz obe stranke, prenosi Glas Amerike.

"Volela bih da dodam da smo jači kada smo zajedno", poručila je Cai Ing-ven stojeći uz Mekartija pre razgovora u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u gradu Simi Veli.

"Prijateljstvo naroda Tajvana i Amerike je pitanje od dubokog značaja za slobodni svet, i ključno je za održavanje ekonomske slobode, mira i regionalne stabilnosti", izjavio je Mekarti, republikanski predsedavajući Predstavničkog doma, koji zauzima treću najvažniju poziciju u zemlji u hijerarhiji američkog političkog sistema.

"Poštovaćemo svoje obaveze i naglasićemo predanost zajedničkim vrednostima, iza kojih jedinstveno stoje svi Amerikanci."

Prošle godine, Cai je na Tajvanu ugostila tadašnju predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a Kina je reagovala održavši oko Tajvana svoje najveće vojne vežbe u poslednjim decenijama.

Poseta Cai Kaliforniji usledila je nakon njenog boravka u Latinskoj Americi gde je posetila neke od preostalih saveznika Tajvana - Belize i Gvatemalu. Honduras je nedavno objavio da prekida veze sa Tajvanom u korist Kine.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sastanak u Kaliforniji kao "akte tajnog dogovora" i reklo da će braniti svoj suverenitet.

"Kina se čvrsto protivi i oštro osuđuje ta dela", rekao je portparol tog ministarstva, a prenela državna novinska agencija.

"Kao odgovor na ozbiljno pogrešna dela tajnog dogovora između Sjedinjenih Država i Tajvana, Kina će preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručili su.

U objavi Odbora za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa, a prenosi državna agencija, navodi se da su Mekartijevi postupci "ozbiljno prekršili obvezu koju su Sjedinjene Države preuzele prema Kini po pitanju Tajvana".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG