Dostupni linkovi

Blinken kaže da se SAD i Kina slažu da je potrebno stabilizirati odnose


Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski predsednik Si Đinping u pekingu, 19. jun 2023.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski predsednik Si Đinping u pekingu, 19. jun 2023.

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se sa američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom, saopštio je kineski državni medij Xinhua, prenosi Reuters.

Ovo je prvi susret jednog američkog sekretara sa kineskim liderom od 2018. godine.

Sastanak, održan zadnjeg dana Blinkenove posjete Kini mogao bi pomoći u održavanju samita između Xi Jinpinga i američkog predsjednika Joe Bidena kasnije ove godine.

"Dvije strane imale su iskrene i detaljne razgovore", rekao je Xi na početku sastanka u komentarima koji su emitovani na kineskoj državnoj televiziji.

"Nadam se da ćete ovim posjetom, gospodine sekretare, dati pozitivniji doprinos stabilizaciji kinesko-američkih odnosa", dodao je Xi obraćajući se Blinkenu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak u Pekingu da su se Sjedinjene Države i Kina složili da je potrebno stabilizirati svoje bilateralne odnose, dodajući da su SAD jasne u pogledu izazova koje Kina predstavlja.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Blinken je također rekao da SAD očekuju dodatne posjete viših američkih dužnosnika Kini tokom narednih sedmica.

Blinken koji se već drugi dan nalazi u Kini ranije se sastao sa ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, a u ponedjeljak se sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem.

Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da biraju između "saradnje ili sukoba", rekao je najviši diplomata Pekinga Blinkenu, prenose državni mediji.

"Neophodno je napraviti izbor između dijaloga i konfrontacije, saradnje ili sukoba“, rekao je Vang Ji Blinkenu tokom sastanka u Pekingu, navodi agencija Frans pres (AFP) pisanja kineskih državnih medija.

Blinken je razgovarao sa Vangom, čija je pozicija u Komunističkoj partiji iznad ministra spoljnih poslova, tri sata, navodi Stejt department.

Tenzije su porasle između dve najveće svetske ekonomije poslednjih godina po pitanjima od trgovine preko tehnologije do Tajvana.


Kineski državni emiter CCTV javio je da je Vang rekao Blinkenu da Peking "nema prostora za kompromis" po pitanju Tajvana.

"Po ovom pitanju, Kina nema prostora za kompromis ili popuštanje“, objavio je CCTV.

"Sjedinjene Države moraju istinski da se pridržavaju principa Jedne Kine potvrđenog u tri zajednička saopštenja SAD i Kine, da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine i jasno se suprotstave 'nezavisnosti Tajvana'“, navodi CCTV reči Vanga.

Blinken se prethodni dan, 18. juna sastao sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, a razgovor je trajao više od pet sati.

Blinken i Qin izrazili su želju da stabiliziraju odnos između dvije zemlje i spriječe da međusobno rivalstvo preraste u konflikt, navode zvaničnici State Departmenta, prenosi Reuters.

Blinken je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Kini.

To je prva poseta visokog američkog zvaničnika toj zemlji u poslednjih gotovo pet godina.

Poseta je bila planirana u februaru, ali je odložena nakon što su Sjedinjene Američke Države rekle da su otkrile, i kasnije oborile, kineski špijunski balon.

Cilj je, kažu američki zvaničnici, ponovno otvoriti linije komunikacije na visokom nivou i stabilizovati odnose koji su postali zategnuti od incidenta s balonom.

Kina je izvela vojne vežbe u blizini Tajvana, koji Peking smatra sastavnim delom Kine.

SAD održavaju bliske veze s demokratski izabranom vladom Tajvana.

Blinken je najviši zvaničnik američke vlade koji je posetio Kinu otkako je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) preuzeo dužnost u januaru 2021.

XS
SM
MD
LG