Dostupni linkovi

Pronađena crna kutija putničkog aviona koji se srušio u Kini


Mjesto gdje se srušio avion Boeing 737-800 kompanije China Eastern Airlines koji je letio iz Kunminga za Guangdžou, u provinciji Guangdong, Kina 21. marta 2022.
Mjesto gdje se srušio avion Boeing 737-800 kompanije China Eastern Airlines koji je letio iz Kunminga za Guangdžou, u provinciji Guangdong, Kina 21. marta 2022.

Jutros je pronađena crna kutija, odnosno podatkovni zapisi s leta kompanije China Eastern Airlines koji se u ponedjeljak srušio u kineskom planinskom području.

"Pronašli smo crnu kutiju leta MU5735", rekao je u srijedu Liu Lusong, glasnogovornik kineske zrakoplovne agencije, s tim da su državni mediji kasnije izvijestili da je uređaj pretrpio teža oštećenja.

U Boeingu 737-800 nalazila su se dva snimača podataka - jedan koji prati podatke o letu i koji se nalazio u stražnjem putničkom dijelu aviona te drugi koji snima audiozapise koji je bio smješten u pilotskoj kabini, piše AFP.

"Trenutno nije jasno je li pronađen snimač podataka ili audiozapisa", rekao je Mao Yanfeng, dužnosnik Uprave za civilno zrakoplovstvo Kine (CAAC).

Podsjetimo, avion kompanije China Eastern Airlines je u ponedjeljak neočekivano počeo gubiti na visini da bi se potom srušio u kineskom planinskom području. U nesreći su poginula 132 putnika i člana posade.

Bloomberg je objavio analizu praćenja podataka leta, a podaci pokazuju da je prije udara u tlo, avion jurio skoro brzinom zvuka. Boeing 737-800 je u zadnjim trenucima išao brzinom većom od 966 kilometara na sat.

"Preliminarni podaci pokazuju da je letio blizu brzine zvuka i da je imao jako strmi pad", rekao je stručnjak za aeronautiku John Hansman sa sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT).

XS
SM
MD
LG