Dostupni linkovi

Peking optužio bračni par da špijunira za MI6


Ilustracija: Bezbednosne snage Kine u Pekingum, 24. decembar 2015.
Ilustracija: Bezbednosne snage Kine u Pekingum, 24. decembar 2015.

Ministarstvo državne bezbednosti (MDB) Kine saopštilo je da je dvoje kineskih državljana u toj zemlji optuženo da su špijunirali za Veliku Britaniju tako što su obaveštajnoj službi MI6 predavali vladine tajne, preneo je BBC.

MDB je 3. juna objavilo da je u špijunažu uključen bračni par Vang (Wang) i Džou (Zhou), ne navodeći više detalja o optuženima.

"Radili su za kinesku vladu u centralnoj državnoj agenciji i ukrali vladine tajne koje su prosledili MI6", saopštilo je kinesko Ministarstvo državne bezbednosti.

MDB: Vrbovani kao studenti

MDB navodi da je Vang kao student otišao u Britaniju 2015. godine, u okviru kinesko-britanskog programa razmene, i da je MI6 tada počeo da ga vrbuje. Dodaje se da mu se potom u Britaniji pridružila njegova supruga.

Kineske vlasti tvrde da su ga operativci MI6 vodili na skupe večere i u turističke obilaske Britanije.

"Britanski agenti iskoristili su Vangovu snažnu želju za novcem, sprijateljili se sa njim u studentskom kampusu pod maskom da su bivši studenti i naterali ga da pruži plaćene konsultantske usluge", navelo je MDB.

Ministarstvo je dodalo da je Vang pristao da zamolili da služi britanskoj vladi u zamenu za dobru nadoknadu i garantovanu bezbednost.

Navodi se da je MI6 preko Vanga regrutovao i njegovu suprugu.

"I on i njegova žena postali su britanski špijuni", navelo je MDB.

London: Odavanje podataka Hong Kongu

Detalji o tome koje konkretne informacije je par dao MI6, agenciji Ujedinjenog Kraljevstva zaduženoj za obaveštajni rad u inostranstvu, nisu saopšteni.

Peking je objavio da je istraga o tom slučaju u toku i nije navelo gde se optuženi nalaze.

Zvaničnici Velike Britanije za sada nisu komentarisali ove tvrdnje Kine.

Ovaj slučaj Kina je obelodanila mesec dana nakon što je Velika Britanija optužila dvojicu muškaraca za špijuniranje u korist vlasti Hongkonga, odnosno da su predavali fajlove, beleške, dokumentaciju i informacije. Peking je to nazvao klevetom.

Britanska policija saopštila je da je treća osoba iz tog slučaja, bivši kraljevski marinac optužen za pomaganje obaveštajnoj službi Hongkonga, u maju pronađen mrtav.

XS
SM
MD
LG