Dostupni linkovi

Kina odbacuje tvrdnje NATO da pomaže rusku invaziju na Ukrajinu


Ilustracija: Zastava Kine u Pekingu
Ilustracija: Zastava Kine u Pekingu

Lin Đian (Lin Jian), portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio je 11. jula na brifingu za novinare u Pekingu da NATO „blati Kinu izmišljenim dezinformacijama“.

Prethodno je na samitu u Vašingtonu Severnoatlantska alijansa iznela stav da je Kina umešana u rat u Ukrajini optužujući je da pomaže Moskvi u invaziji na tu zemlju.

„Kina isporučuje opremu i tehnologiju koje omogućavaju Rusiji da pravi rakete, bombe i avione potrebne za napade na Ukrajinu“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom aktuelnog samita u Vašingtonu.

Dodao je da NATO planira da primi Ukrajinu u tu organizaciju.

Misija Kine pri EU: 'Provokacija'

Misija Kine pri Evropskoj uniji (EU) pozvala je u četvrtak NATO da „prestane da rasplamsava takozvanu kinesku pretnju i izaziva konfrontaciju i rivalstvo“.

U deklaraciji iz Vašingtona lideri zemalja članica NATO-a navode da kineske "ambicije i politika prinude" nastavljaju da osporavaju interese i bezbednost Severnoatlantske alijanse.

„Kina je postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine i predstavlja sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti“, navodi se u deklaraciji NATO.

U tom dokumentu tvrdi se da razvoj događaja u Indo-Pacifiku direktno utiče na evroatlantsku bezbednost i iznose optužbe protiv Kine u sajber i nuklearnoj oblasti.

Kineska misija pri EU na to je saopštila da se radi o „provokativnim paragrafima sa očiglednim lažima i klevetama“.

„Odlučno odbacujemo optužbe i na to smo uložili smo ozbiljna predstavke NATO-u“, saopštila je Misija Kine pri EU.

Reagovala Mađarska

Peking je ponovio da Kina nije stvorila ukrajinsku krizu i da je njen stav o Ukrajini otvoren.

„Kina ima za cilj da promoviše mirovne pregovore i traži političko rešenje. NATO treba da prestane da rasplamsava optužbe o takozvanoj kineskoj pretnji i izaziva konfrontacije i rivalstvo te da učini više da doprinese miru i stabilnosti u svetu“, naveo je Peking.

Zvanični Peking poručio je NATO-u „da se drži dalje od azijsko-pacifičkog regiona“ ocenivši da napori te alijanse da ojača vojne i bezbednosne veze sa kineskim susedima potkopavaju interese Pekinga i mir i stabilnost u regionu.

Optužbe dve strane dolaze u vreme kada Peking održava vojne vežbe sa Belorusijom, koju je ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio kao pomoć za invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto kaže da Budimpešta neće tolerisati situaciju „u kojoj bi NATO postao antikineski blok“.

Dodao je da bi jedinstvo NATO-a bilo oslabljeno ako bi Ukrajina postala članica.

Mađarska je članica NATO saveza od 1999. i blokirala je nekoliko pokušaja Alijanse da pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

XS
SM
MD
LG