Dostupni linkovi

Kineska banka dala kredit od preko 2,4 milijarde dolara za jačanje pakistanske ekonomije


Pakistanski ministar finansija Ishaq Dar
Pakistanski ministar finansija Ishaq Dar

Kineska Exim banka dala je Pakistanu kredit od 2,4 milijarde dolara, rekao je zvaničnik 27. jula, u cilju podsticanja ekonomije zemlje, nekoliko dana nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio paket pomoći, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Banka je "produžila na dvije godine" iznose glavnice kredita, "koji dospijevaju u naredne dvije fiskalne godine", objavio je ministar finansija Ishaq Dar na društvenim mrežama, dodajući da će "Pakistan plaćati kamatu samo u obje godine".

Razvoj događaja dolazi nešto više od nedelju dana nakon što je premijer Shehbaz Sharif objavio da je Kina dala Pakistanu kredit od 600 miliona dolara kako bi pomogla njihovoj ekonomiji.

Ovo je bio dodatak kreditima od preko 5 milijardi dolara koje je Kina dala Pakistanu u posljednja tri mjeseca kako bi pomogla svom ključnom savezniku da spriječi bankrot dok su se pregovori za osiguranje spasa sa MMF-om odugovlačili.

Kina je uvijek iznova pomagala Pakistanu da ispuni svoje dužničke obaveze davanjem novih kredita i preokretom postojećeg duga.

Peking je prerano refinansirao svoje komercijalne kredite u iznosu od 1,3 milijarde dolara u junu, što je pomoglo Islamabadu da izbjegne neizvršenje obaveza po međunarodnom dugu u periodu kada je program Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bio u zastoju.

Pakistan je 30. juna osigurao posljednju pomoć od 3 milijarde dolara od MMF-a, koji je kasnije isplatio početnu avansnu ratu od oko 1,2 milijarde dolara.

Nakon toga uslijedile su dodatne 2 milijarde dolara finansijske podrške iz Saudijske Arabije i 1 milijarda dolara iz UAE.

Rezerve su se od tada stabilizovale, a centralna banka je prošle sedmice saopštila da su se devizne rezerve gotovo udvostručile, povećavši se sa 4,2 milijarde dolara na 8,7 milijardi dolara tokom sedmice koja je završila 14. jula.

XS
SM
MD
LG