Dostupni linkovi

Kina ključna u postizanju globalnih klimatskih ciljeva, tvrdi njemački ministar


Robert Habek, njemački ministar ekonomije, tokom posjete Kini, Hangžou, 23. jun 2024.
Robert Habek, njemački ministar ekonomije, tokom posjete Kini, Hangžou, 23. jun 2024.

Kina je neizostavna u postizanju globalnih klimatskih ciljeva, rekao je njemački ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) u nedjelju, 23. juna tokom svoje posjete toj zemlji.

"Bez Kine ne bi bilo moguće postići klimatske ciljeve globalno", rekao je Habek novinarima u južnom gradu Hangžou, dan nakon sastanka sa kineskim zvaničnicima u glavnom gradu Pekingu.

Smanjenje globalnog zagrijavanja je trenutno u sjeni drugih problema, ali je ono ključni izazov, tako da je u ovoj oblasti potrebno jačanje saradnje sa Kinom, dodao je Habek.

Kineski zvaničnici su Habeku rekli da zbog bezbjednosnih razloga pojačavaju proizvodnju uglja, istakao je ministar.

"Kina takođe uvozi velike količine gasa i nafte, i Kina je već vidjela šta se desilo u Evropi i Njemačkoj u prethodne dvije godine", kazao je Habek, referišući se na energetsku krizu koja je izbila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

On je rekao i da Kina mora pronaći bezbjednu alternativu uglju.

"Ne morate da ih učite da su emisije CO2 loše za životnu sredinu. Njima je to jasno", naglasio je Habek, dodavši da bi alternativa trebalo da im dozvoli da dođu do istog nivoa sigurnosti, ali sa manje elektrana koje se pokreću na ugalj.

Tokom Habekove posjete Kini u subotu, kineski i evropski zvaničnici su naveli da su se dogovorili o početku pregovora zbog predloženih tarifa za električna vozila proizvedena u Kini, koja se uvoze na evropsko tržište.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG