Dostupni linkovi

Jul bio najtopliji mesec u novijoj istoriji Kine


Turisti u Zabranjenom gradu u Pekingu pokušavaju kišobranima da se zaštitet od užeglog Sunca, 19. jul 2024.
Turisti u Zabranjenom gradu u Pekingu pokušavaju kišobranima da se zaštitet od užeglog Sunca, 19. jul 2024.

Jul u Kini je bio najtopliji mesec otkada se beleže podaci, odražavajući rekordno toplo vreme zabeleženo širom sveta prošlog meseca, izvestili su kineski državni mediji-

Temperatura je prošlog meseca u Kini u proseku iznosila 23,21 stepen Celzijusa, nadmašivši 23,17 stepeni Celzijusa iz jula 2017, izvestila je u četvrtak kineska nacionalna televizija.

To je najviši mesečni prosek od kada je Kina počela da prikuplja sveobuhvatne podatke 1961. godine.

U svetu je 22. jula zabeležen najtopliji dan u istoriji, sa prosečnom globalnom temperaturom vazduha na površini od 17,15 stepeni Celzijusa.

Ono što ovogodišnju rekordnu vrućinu čini neobičnom je to što je – za razliku od 2023. i 2016. – klimatski fenomen El Ninjo, koji pojačava globalne temperature zahvaljujući toplijim vodama nego inače u istočnom Pacifiku, okončan u aprilu, ali se temperature nisu smanjile.

To ukazuje na veći nego uticaj klimatskih promena na povećanje globalnih temperatura, kažu neki naučnici.

U julu su sve kineske provincije imale prosečne temperature više nego u istom mesecu prethodnih godina. Temperature u provincijama Guidžou i Junan bile su najviše, a slede Hunan, Đijansi i Džeđijang, navodi Kineska centralna televizija (CCTV).

Globalno zagrevanje doprinelo je da vremenske prilike u Kini butu intenzivnije i nepredvidljiivije. Ta zemlja je takođe doživela neke od najintenzivnijih padavina u novijoj istoriji, što je izazvalo poplave i klizišta.

Kina je imala 25 značajnih poplava u velikim rekama u ovogodišnjoj sezoni poplava, više nego bilo koje druge godine od 1998. godine kada je počelo vođenje evidencije, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo vodnih resursa.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG