Dostupni linkovi

Kina pokreće istragu oko uvoza mlečnih proizvoda iz EU


Mlečni prozvodi na polici u supermarketu u Pekingu, 13. jun 2024.
Mlečni prozvodi na polici u supermarketu u Pekingu, 13. jun 2024.

Evropski proizvođači mleka i sira mogli bi da postanu najnovija žrtva u trgovinskom ratu Evropske unije (EU) i Kine, piše agencija Asošijeted pres (AP).

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je 21. avgusta da će pokrenuti istragu o subvencijama koje daju zemlje članice EU za mlečne proizvode, a koje bi mogle dovesti do carina na njihov izvoz u Kinu.

Najava je usledila dan nakon što je EU objavila nacrt odluke o finalizaciji carina na električna vozila napravljena u Kini, kao nastavak privremenih carina objavljenih prošlog meseca. Kineska vlada i proizvođači automobila osudili su taj potez.

Istraga o mlečnim proizvodima obuhvatiće niz proizvoda, uključujući svež i topljeni sir, plavi sir i mleko, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine. Razmatraće se subvencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU, kao i subvencije koje daje osam zemalja Evropske unije, uključujući Italiju, Finsku i Hrvatsku.

Ministarstvo trgovine Kine je ranije pokrenulo istragu o evropskom izvozu žestokih pića i svinjskog mesa. Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Kina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) nakon što je EU objavila privremene carine na električna vozila kineske proizvodnje. Komisija EU saopštila je 20. avgusta da je uverena da su njena istraga i privremene carine u skladu sa pravilima STO.

Nacrt odluke EU o konačnim carinama za električna vozila uneo je uglavnom manje izmene u privremene stope. Automobili koje izvozi BID, najveći proizvođač električnih vozila u Kini, suočiće se sa carinom od 17 procenata, dok će oni iz kompanije SAIC Motor iz Šangaja biti pogođeni najvišom stopom od 36,3 procenta. Kompanija Tesla, koja izvozi automobile iz Kine, dobila je carinu od 9 odsto, nakon što je zatražila da se ispitaju subvencije koje je primila, saopštila je Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG