Dostupni linkovi

Si na samitu u centralnoj Aziji liderima poručio da se 'odupru spoljnom mešanju'


Kineski predsednik Si Đinping na samitu u Astani, 3. jul 2024.
Kineski predsednik Si Đinping na samitu u Astani, 3. jul 2024.

Kineski predsednik Si Đinping u četvrtak je liderima na samitu regionalnog ekonomskog i bezbednosnog bloka u Kazahstanu poručio da se "odupiru spoljnom mešanju", prenose kineski državni mediji.

Si je na skupu Šangajske organizacije za saradnju koja okuplja zemlje centralne Azije, Rusiju, Kinu i Indiju, da "suočeni sa stvarnim rizicima malih dvorišta s visokim ogradama, moramo da zaštitimo pravo na razvoj", prenela je kineska državna televizija CCTV.

"Trebalo bi da se spojimo kako bismo se oduprli spoljnom mešanju, čvrsto podržavali jedni druge, vodili brigu jedni o drugima... i čvrsto kontrolisali budućnost i sudbinu naših zemalja i držali regionalni mir i razvoj u svojim rukama", rekao je Si u Astani.

Od svog osnivanja u Šangaju 2001. godine, Šangajska organizacija za saradnju se proširila iz regionalne organizacije sa šest članova u transregionalni blok sa 10 punopravnih članica, uključujući Belorusiju koja se zvanično pridružila u četvrtak.

Desetočlani blok mora mirno da rešava "unutrašnje razlike", traži zajednički jezik i rešava poteškoće u saradnji, dodao je Si.

Kineski predsednik je takođe istakao potrebu da se zajednički promovišu naučne i tehnološke inovacije, kao i da se održi stabilnost industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja.

Članice Šangajske organizacije za saradnju su Kina, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Uzbekistan, Indija, Pakistan, Iran i Belorusija.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG