Dostupni linkovi

Planovi za Bidenov oproštajni telefonski razgovor sa Sijem


Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost dolazi na sastanak u zgradi Baji u Pekingu, 29. avgust 2024.
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost dolazi na sastanak u zgradi Baji u Pekingu, 29. avgust 2024.

Peking i Washington planiraju u bliskoj budućnosti telefonski razgovor između kineskog predsjednika Si Đinpinga i američkog predsjednika Joea Bidena, saopštila je Bijela kuća u srijedu, 28. avgusta. Razgovor dva lidera dogovoren je nakon što se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao s kineskim ministrom inostranih poslova Vang Jijem, ali i predsjednikom Si Đinpingom dan kasnije u Pekingu.

Sullivanovo prvo putovanje u Kinu na položaju savjetnika za nacionalnu sigurnost bilo je usmjereno na održavanje otvorene komunikacije na visokom nivou i stabilizaciju bilateralnih odnosa kako bi se izbjegao sukob, pišu svjetski mediji.

Održavati 'otvornu liniju' komunikacije

Sjedinjene Države i Kina dogovorile su se u srijedu, 28. avgusta o dodatnim razgovorima o vojnim pitanjima i telefonskom pozivu između lidera dvije zemlje.

Dogovor je postignut tokom posjete američkog savetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i visokog kineskog diplomate Vang Jia, sa primarnim ciljem da se spriječi da teški i zategnuti odnosi prerastu u sukob, napisao je Washington Post.

Razgovor između predsjednika Joea Bidena i kineskog lidera Si Đinpinga biće planiran u narednim nedeljama, kao dio napora da se linije komunikacije održe otvorenim, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji (desno) i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastali su se u Pekingu 27. avgusta 2024.
Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji (desno) i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastali su se u Pekingu 27. avgusta 2024.

Obje strane su se složile da održe video razgovore između vojnih komandanata u "odgovarajuće vrijeme", saopštila je kineska državna televizija CCTV.

Uspostavljanje direktne linije vojne komunikacije bio je prioritet za Washington pošto su tenzije sa Kinom porasle u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru.

Sullivan je izrazio zabrinutost zbog kineske "nepoštene trgovinske politike" i podrške Pekinga ruskoj vojnoj industrijskoj bazi.

Prva posjetu savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u posljednjih osam godina, je korak za držanje tenzija pod kontrolom tokom posljednjih meseci Bidenovog predsjedničkog mandata.

Obje strane su razgovore nazvale "iskrenim, sadržajnim i konstruktivnim" i složile se da je njihov "strateški kanal" komunikacije važan.

"To pokazuje da Kina, kao i Sjedinjene Države, mogu da održe stabilne odnose i upravljaju strateškom konkurencijom tokom izbora", rekao je za Washington Post Ksin Ćiang, profesor sa Univerziteta Fudan u Šangaju.

Kina je pazila da izbjegne otvoreno favorizovanje bilo kog američkog predsjedničkog kandidata, ali kineski stručnjaci za inostranu politiku upozoravaju na ponovnu nestabilnost i trgovinski rat punog obima ako Donald Trump bude izabran.

Analitičari kažu da je Sullivanova posjeta poboljšala izglede da će se provizorna saradnja Kine i SAD pod Bidenom prenijeti na novu demokratsku administraciju ukoliko potpredsjednica Kamala Harris pobijedi na izborima 5. novembra.

'Slabi reziltati' sastanka visokih diplomata

Planovi za poziv dva lidera su smišljeni u Pekingu između kineskog ministra inostranih poslova Vang Jia i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, koji je otišao u trodnevnu zvaničnu posjetu Kini.

Predstojeći poziv biće druga telefonska komunikacija predsjednika Kine u SAD od njihovog sastanka uživo u Kaliforniji u novembru.

Sullivanov sastanak sa Vang Jijem, peti otkako je Vang ponovo imenovan za šefa kineske diplomatije prošle godine, inače je donio slabe rezultate u smislu suštinskog sporazuma o ključnim bilateralnim pitanjima koja zabrinjavaju dvije strane, piše Politico.

Sullivan je prošao kroz listu ključnih američkih zabrinutosti, uključujući tenzije širom Tajvanskog moreuza, ulogu Kine u podsticanju američke epidemije opioidima, podršku Pekinga ruskom ratu protiv Ukrajine i "destabilizujuće akcije" Pekinga prema Filipinima u Južnom kineskom moru. Ipak, nema znakova da je Peking spreman da učini više na rješavanju tih pitanja.

Umjesto toga, Peking je tražio okončanje američke prodaje oružja Tajvanu, kritikujući Bidenovu administraciju "nezakonitim jednostranim sankcijama" kineskim entitetima povezanim sa snabdijevanjem Moskve u njenim ratnim naporima i optužujući Washington da koristi Sporazum o međusobnoj odbrani između SAD i Filipina kao "pretekst za podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Za razliku od prethodnih rundi sastanaka dvojice visokih diplomata, koje su održane uz malo pompe u Beču, Malti, Bangkoku i Washingtonu, ovi razgovori su počeli tako što su oba zvaničnika dala izjave u kojima se naglašava važnost direktnog kanala za dijalog.

Iščekivanje ishoda američkih izbora

Sullivan se u Pekingu sastao i sa predsjednikom Si Đinpingom što je bio vrhunac njegove trodnevne posjete.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Jake Sullivan (lijevo) sastao se sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom u Pekingu, 29. avgust 2024.
Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Jake Sullivan (lijevo) sastao se sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom u Pekingu, 29. avgust 2024.

Prije toga održao je sastanke sa ministrom inostranih poslova Vang Jijem i potpredsjednikom Centralne vojne komisije generalom Džangom Juksiom, što je bio prvi sastanak američkog diplomate i kineskog visokog vojnog zvaničnika od 2018. godine, napominje CNN.

Si je rekao da je Kina "posvećena cilju stabilnih, zdravih i održivih veza Kine i Sjedinjenih Država", kako je saopštilo kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Kineski predsjednik je izrazio "nadu da će američka strana raditi u istom pravcu sa Kinom, gledati na Kinu i njen razvoj u pozitivnom i racionalnom svjetlu, da će razvoj (Kine) vidjeti kao priliku, a ne kao izazov", navodi se u saopštenju.

Sastanci prate napore u protekloj godini sa obje strane da se poprave napuknute linije komunikacije, čak i dok su odnosi SAD i Kine i dalje ispunjeni nizom trvenja, uključujući agresiju Pekinga u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, i američku trgovinsku kontrolu usmjerenu na Kinu.

Peking je takođe pažljivo pratio predstojeće izbore u SAD, gdje bi promjena administracije u januaru mogla da utiče na putanju odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije.

"Obje strane nemaju jaku motivaciju da agresivno guraju zbog izbora, obje su u stanju 'čekaj i vidi šta će biti'" dok žele da održe trenutne odnose bez incidenata, rekao je za CNN Liu Dongšu, docent na Gradskom univerzitetu iz Hong Konga.

Očekuje se da će potpredsjednica demokrata Kamala Harris održati nivo kontinuiteta sa Bidenovom politikom o Kini, dok je republikanski kandidat Donald Tramp imao borbene odnose sa Kinom kao predsjednik i zaprijetio je da će proširiti američke carine na kineski uvoz ako bude ponovo izabran.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG