Dostupni linkovi

Kim Džong Un prvi put izrazio zabrinutost zbog pada nataliteta i pozvao žene da rađaju


Ova slika snimljena 4. decembra 2023. i objavljena u službenim sjevernokorejskim medijima 5. decembra prikazuje obraćanje sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una na Petom nacionalnom kongresu majki u Pjongjangu.
Ova slika snimljena 4. decembra 2023. i objavljena u službenim sjevernokorejskim medijima 5. decembra prikazuje obraćanje sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una na Petom nacionalnom kongresu majki u Pjongjangu.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un je prvi put javno priznao pad nataliteta u osiromašenoj i izolovanoj zemlji. Na petom Nacionalnom kongresu majki u Pjongjangu, Kim je rekao da je dužnost žena da rađaju više kako bi ojačale nacionalnu moć.

Iako se mnoge druge zemlje suočavaju s padom nataliteta, za Sjevernu Koreju je to poseban problem usred oštrih sankcija, izolacije i mnogih ekonomskih nedaća, pišu svjetske mediji.

Rađati i 'šibati' djecu

Kim Džong Un pozvao je majke Sjeverne Koreje da imaju "mnogo djece" kako bi prevladali pad nataliteta u zemlji, napisao je The Times ocijenivši da je njegov govor na dvodnevnom Nacionalnom kongresu majki priznao ozbiljne društvene probleme koji se rijetko javno iznose u Sjevernoj Koreji.

Fotografije i videozapisi na državnim medijima prikazuju hiljade žena, većinom starijih, okupljenih na zatvorenom stadionu Pjongjanga na Kongresu dok se u jednom trenutku, ističe londonski list, činilo da Kim briše suze jer ga je obuzela radost.

Fotografija sa petog Nacionalnog kongresa majki u Pjongjangu koju je objavila Centralna korejska novinska agencija (KCNA) 4. decembra 2023.
Fotografija sa petog Nacionalnog kongresa majki u Pjongjangu koju je objavila Centralna korejska novinska agencija (KCNA) 4. decembra 2023.

"Majkama će biti najveće zadovoljstvo da vide svoju djecu kako rastu kao stupovi zemlje dok u borbi i životu shvataju koliko su dragocjeni naša partija i društveni sistem", rekao je vrhovni vođa.

Svoj govor je započeo opširnom pohvalom sjevernokorejskim majkama jer su "desetinama godina izdržale najteža iskušenja" te da su "zaustavljanje pada nataliteta i pružanje dobre brige za djecu i obrazovanje, pitanja koja bismo trebali riješiti zajedno s našim majkama".

Kim je također pozvao žene da "šibaju" svoju djecu i natjeraju ih da se pridruže vojsci ili rade na gradilištima kako bi podstakli patriotizam i ubrzali "izgradnju moćne socijalističke zemlje".

"S njihovim urođenim istinskim osjećajima bičevanja svoje djece sa suzama u očima kako bi ih odgojile kao poštene osobe, majke bi se trebale bez oklijevanja natjerati svoju voljenu djecu da rade na teškim i napornim poslovima i radnim mjestima", rekao je Kim u završnom govoru 4. decembra, na dvodnevnom petom Nacionalnom kongresu majki.

Pad nataliteta posljednjih decenija

Iako je vrlo teško dobiti detaljan uvid u populacijske trendove Sjeverne Koreje zbog ograničene statistike koju objavljuje, južnokorejska vlada procjenjuje da je stopa plodnosti u Sjevernoj Koreji stalno opadala u posljednjih 10 godina.

To je zabrinjavajući razvoj događaja za zemlju koja zavisi od radne snage kako bi joj pomogla da održi svoju ekonomiju koja je pod oštrim sankcijama, ukazuje The Associated Press.

Kimov posljednji apel ženama da imaju više djece upućen je tokom Nacionalne konferencije majki, što je prvi skup takve vrste u posljednjih 11 godina.

"Zaustavljanje pada nataliteta i pružanje dobrog odgoja i obrazovanja za djecu sve su naše porodične stvari koje bismo trebale riješiti zajedno s našim majkama", rekao je Kim u svom uvodnom govoru.

Iako je Sjeverna Koreja jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, promjena u njenoj demografskoj strukturi je, prema tvrdnjama nekih analitičara, slična onoj u bogatim zemljama.

"Mnoge porodice u Sjevernoj Koreji također ne namjeravaju imati više od jednog djeteta ovih dana jer znaju da im treba mnogo novca da odgajaju svoju djecu, šalju ih u školu i pomognu im da nađu posao", rekao je An Kjung-su, voditelj dprkhealth.org, web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Sjevernoj Koreji.

An, koji je intervjuisao mnoge sjevernokorejske prebjege, rekao je da je krijumčarenje goleme količine južnokorejskih TV drama i filmova u posljednjih 20 godina koji su prikazivali bolji društveni status žena također vjerovatno uticalo na to da žene u Sjevernoj Koreji nemaju mnogo djece.

Sjeverna Koreja provela je programe kontrole rađanja 1970-80-ih kako bi usporila poslijeratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabilježila je veliki pad nakon gladi sredinom 1990-ih za koju se procjenjuje da je usmrtila stotine hiljada ljudi, objavio je istraživački institut Hyundai sa sjedištem u Seulu u izvještaju u avgustu.

"S obzirom na to da Sjevernoj Koreji nedostaju resursi i tehnološki napredak, mogla bi se suočiti s poteškoćama u oživljavanju i razvoju svoje proizvodne industrije ako se ne osigura dovoljno radne snage", navodi se u izvještaju instituta.

Prema izvještajima sjevernokorejskih državnih medija ove godine, zemlja je uvela niz beneficija za porodice s troje ili više djece, uključujući povlaštene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lijekove i kućanske potrepštine te obrazovne pogodnosti za djecu.

Agencija za statistiku Južne Koreje procjenjuje da u Sjevernoj Koreji živi oko 25,7 miliona ljudi, dok izvještaj instituta Hyundai kaže da se očekuje da će Sjeverna Koreja doživjeti smanjenje broja stanovnika od 2034. i predviđa da će se broj stanovnika smanjiti na 23,7 miliona do 2070.

Populacijski fond Ujedinjenih naroda procjenjuje da je od 2023. stopa plodnosti, ili prosječan broj djece koju rodi žena u Sjevernoj Koreji, iznosila 1,8, usred produženog pada stope tokom posljednjih decenija, prenosi Reuters.

Stopa plodnosti i dalje je veća nego u nekim od susjednih zemalja Sjeverne Koreje, koji se bore sa sličnim trendom pada. U Južnoj Koreji stopa plodnosti prošle godine je pala na rekordno niskih 0,78, dok je u Japanu ta brojka pala na 1,26.

Pozivajući sva domaćinstva na napore da se uhvate u koštac s padom nataliteta u toj izolovanoj zemlji, sjevernokorejski lider se, kako ističe Reuters, zahvalio majkama na njihovoj ulozi u jačanju zemlje.

"I ja uvijek razmišljam o majkama kada mi je teško nositi se sa partijskim i državnim poslom", rekao je Kim.

Sankcije, izolacija i duži vojni rok

Iako je pad nataliteta problem za mnoge najbogatije zemlje svijeta, gdje trend prijeti radnoj snazi i državnim budžetima jer stanovništvo postaje sve starije i ostavlja sve manje radno sposobnih ljudi, Sjeverna Koreja treba snažnu populaciju više nego druge nacije dok se suočava s naročito akutnim izazovima u poticanju nataliteta, ukazuje The Wall Street Journal.

Poljoprivreda, građevinarstvo i drugi projekti zahtijevaju znatno više radne snage nego drugdje jer sankcije i izolacija otežavaju poboljšanje infrastrukture u zemlji, ističe list, dodajući da se Sjeverna Koreja također može pohvaliti jednom od najvećih stalnih vojski na svijetu s više od milion vojnika.

Posljednjih decenija sve više Sjevernokorejaca se okrenulo krijumčarenju robe ili drugoj trgovini na crnom tržištu kako bi preživjeli - pri čemu žene često služe kao hraniteljice porodice, budući da se mnogi mladići suočavaju s decenijskim služenjem vojne obaveze.

Žene zarađuju više od 70 posto prihoda domaćinstva u Sjevernoj Koreji, kao trgovci na crnom tržištu, prema podacima južnokorejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje.

Velik dio sjevernokorejskog stanovništva pati od nestašice hrane i neobuzdanih kršenja ljudskih prava—naročito žene. Slučajevi porodičnog nasilja i seksualnog uznemiravanja sjevernokorejskih žena gotovo se ne prijavljuju, navodi Human Rights Watch.

Kimov naglasak na sjevernokorejskim majkama slijedi njegove pozive mladima u zemlji da odbace stranu kulturu, poput oblačenja u stilu Južnokorejaca ili korištenja južnokorejskih riječi, što se smatra antisocijalističkim ponašanjem, napisao je Wall Street Journal uz ocjenu da izloženost mlađe generacije stranoj kulturi dovodi u pitanje Kimov pokušaj da čvrsto drži informacije kako bi zadržao lojalnost režimu.

"Ukoliko majka ne postane komunistica, nemoguće je odgajati svoje sinove i kćeri kao komuniste i transformisati članove svoje porodice u revolucionare", rekao je Kim u svom nedavnom govoru majkama pozivajući ih da budu "pažljive majke, zahvalne supruge i dobrodušne snahe".

Kimov režim, naglasio je list, nije jedini među autoritarnim državama koje se zalažu za više djece. Proteklih mjeseci kineski lider Si Đinping pozvao je žene da njeguju "novu kulturu braka i rađanja djece", dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao da velike porodice ponovno postanu norma ruskog društva, podsjećajući na prethodne generacije u kojima su domaćinstva često imala sedmero ili osmero djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG