Dostupni linkovi

Kijev na meti ruskih dronova, saopštila ukrajinska vojska


Eksplozija drona iznad grada tokom napada ruske bespilotne letjelice, u Kijevu, Ukrajina, 26. septembra 2024.
Eksplozija drona iznad grada tokom napada ruske bespilotne letjelice, u Kijevu, Ukrajina, 26. septembra 2024.

Rusija je lansirala u nekoliko talasa bespilotne letjelice ciljajući Kijev rano u ponedeljak, a jedinice protivvazdušne odbrane uspješno su branile grad, saopštila je ukrajinska vojska.

Reutersovi svjedoci čuli su brojne eksplozije u glavnom gradu Ukrajine i vidjeli su kako su objekti pogođeni.

Sve dronove koje su Rusi lansirali na Kijev ili su uništeni odbrambenim sistemima ili neutralisani elektronskim ratovanjem, rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Procjene o punom obimu napada bit će objavljene kasnije u ponedjeljak, ali prema preliminarnim informacijama nema žrtava i nije prijavljena šteta, dodao je on.

Prema podacima ukrajinskog vazduhoplovstva, Kijev, njegova okolna regija i cijeli istočni dio Ukrajine bili su pod upozorenjem o vazdušnom napadu više od pet sati ranije u ponedeljak.

Rusija je pokrenula više zračnih napada na Kijev i Ukrajinu tokom cijelog septembra, ciljajući ukrajinsku energetsku, vojnu i transportnu infrastrukturu u napadima u kojima je ubijeno na desetine civila.

Rusija poriče da je ciljala civile u invaziji punog opsega koju je nazvala "specijalnom operacijom" kada je pokrenuta u februaru 2022.

XS
SM
MD
LG