Dostupni linkovi

Načelnik Generalštaba Srbije sa komandantom KFOR-a o Kosovu


Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića (levo) sa komandanatom KFOR-a Ozkanom Ulutašem, 2. oktobar 2024.
Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića (levo) sa komandanatom KFOR-a Ozkanom Ulutašem, 2. oktobar 2024.

Bezbednosna situacija na Kosovu bila je tema susreta načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem, 2. oktobra.

Ulutaš ledeće nedelje završava jednogodišnje angažovanje na toj dužnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, Mojsilović je na sastanku sa Ulutašem ukazao da je bezbednosna situacija na Kosovu "i dalje nestabilna i osetljiva, čemu dominantno doprinose jednostrani i provokativni potezi" Prištine.

Prema oceni Mojsilovića, potezi zvanične Prištine "u konačnom imaju za cilj promenu etničke strukture" na severu Kosova.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova proteklih meseci zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

To je, sa druge strane, Beograd nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

O saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije se navodi da je tokom susreta Mojsilovića i Ulutaša bilo reči i o dometima saradnje Vojske Srbije i KFOR-a za vreme Ulutaševog mandata na čelu međunarodne misije NATO na Kosovu.

General Mojsilović je, kako se navodi, generalu Ulutašu zahvalio na "korektnoj i profesionalnoj saradnji i profesionalnom angažovanju" na dužnosti komandanta KFOR-a.

Novi komandant KFOR-a će biti italijanski general-major Enriko Barduani, koji će dužnosti prvog čoveka NATO mirovne misije na Kosovu preuzeti 11. oktobra.

Mandat NATO mirovne misije KFOR, sa ciljem zaštite svih građana Kosova, propisuje Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244.

Srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se sa Kosova u leto 1999. nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, čime je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije i ratni sukobi na Kosovu.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost što su priznale Sjedinjene Američke Države i većina članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG