Dostupni linkovi

KFOR: Pojačane snage na mostu u Mitrovici dio su obuke


Pojačane snage KFOR-a kod glavnog mosta na rijeci Ibar, 4. septembra 2024.
Pojačane snage KFOR-a kod glavnog mosta na rijeci Ibar, 4. septembra 2024.

Pojačane snage i sredstva mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR), koje su u srijedu također primijećene na mostu na Ibru u Mitrovici, privremene su prirode i dio su periodične obuke, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz KFOR-a.

U pisanoj izjavi, misija je rekla da se obuka provodi "kako bi se testirale procedure i održali najviši operativni standardi".

Ne iznoseći više detalja o njemu, KFOR je rekao da "prati sigurnosnu situaciju na sjeveru Kosova" i da "ostaje na oprezu".

Ova misija je stalno prisutna na mostu Ibri, koji dijeli Mitrovicu na južnu nastanjenu Albancima i sjevernu nastanjenu Srbima.

Pojačanih snaga bilo je i prošlog vikenda, kada je misija također potvrdila da je provela obuku.

Ovaj razvoj događaja dolazi nekoliko dana nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru.

Srpski stanovnici tog područja godinama su u njima dobivali razne usluge, a njihovo zatvaranje izazvalo je žestoku reakciju međunarodne zajednice protiv Kosova.

I to usprkos činjenici da postoji dogovor o gašenju ovih struktura koji je u Briselu postignut još 2013., ali je njegova implementacija zastala.

Međunarodna zajednica, međutim, zahtijeva da se sva pitanja vezana uz situaciju na sjeveru Kosova rješavaju u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Isto tako, zatražila je i da se riješi pitanje otvaranja mosta na Ibru za automobilski promet, što je Vlada Kosova rekla da će učiniti.

XS
SM
MD
LG