Dostupni linkovi

Slučaj 'seksualnog ropstva' učenice šokira Kazahstan


Pišu: Manšuk Asautai i Chris Rickleton

Kako se ovako nešto moglo dogoditi? To je pitanje koje se iznova i iznova postavlja u Kazahstanu nakon što je majka 17-godišnje učenice otkrila kako je njena ćerka držana u seksualnom ropstvu šest mjeseci dok su njeni drugovi iz razreda prikupljali novac od onih za koje zaštitnici prava tvrde da su bile stotine odraslih "klijenata".

Za sada, odgovor je daleko od potpunog.

Policija koja istražuje užasan slučaj u gradu Ćizilordi na jugozapadu zemlje upozorila je na ono što nazivaju "dezinformacijama", protiveći se tome što branitelji prava prikazuju "dječiju mafijašku grupu" koja je navodno nadgledala eksploataciju učenice, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ipak, od 15. avgusta, svo četvoro maljoletnika koji su suočeni sa optužbama da su prodali svoju vršnjakinju radi seksa bila su uhapšena samo jedan dan nakon što su aktivisti i advokati održali onlajn konferenciju za štampu o šokantnom slučaju.

Ovo nije prvi put da kazahstanske vlasti zaostaju zbog narušenog sistem zaštite djece, od škola do organa za sprovođenje zakona, koji se našao na udaru kritika javnosti.

'Sve mlađe djevojke' zarobljene u seksualnom radu

Najmanje jedana od četvoro osumnjičenih koji su trenutno u zatvoru bila je bivša prijateljica žrtve, prema navodima majke žrtve, koja je anonimno govorila na onlajn događaju.

Obje devojke su živjele u krugu od 500 metara od škole koju su pohađale, a za navodnu prijateljicu je rečeno da je redovno dolazila u porodičnu kuću žrtve.

Početkom ove godine, tada 16-godišnjakinja počela je da provodi sve više vremena sa svojom prijateljicom, često boraveći u njenoj kući.

Majka je rekla da nije bila zadovoljna količinom vremena koje njena ćerka provodi van kuće, ali je odlučila da je ne ograničava.

Rekla je da je nagu fotografiju njene ćerke, grupa od tri djevojke i jednog momka iskoristila kao sredstvo ucjene, a kasnije preuzela kontrolu nad njenim telefonom i primorala je da se prijavi na web stranicu za seks rad čije ime se prevodi kao "Djevojke" na kazahstanskom.

Kako su mjeseci odmicali, eksploatacija žrtve je dostigla fazu u kojoj je grupi slala iznos od do 6.000 dolara mjesečno koje su mušterije prebacivale na njen račun, zadržavajući samo dovoljno za putovanje dok je jedva jela.

Ako je kasnila sa plaćanjem grupi, oni bi je tukli ili se prepuštali psihičkoj torturi, rekla je njena majka.

Grupa ju je takođe navodno drogirala da bi povećala svoj profit.

Dina Smailova, šefica fondacije NeMolchi.kz, koja je govorila na konferenciji za novinare, rekla je da muškarci koji su iskoristili žrtvu zaslužuju da budu smatrani "pedofilima" uprkos činjenici da je ona na sajtu registrovana kao 18-godišnjakinja.

"Ona je u stvari bila mlađa i, pošto je veoma sitne građe, izgleda veoma mlado, samo oko 14 ili 15 godina", rekla je Smailova u intervjuu za RSE 16. avgusta.

Aktivistkinja, koja je bila u direktnom kontaktu sa žrtvom, opisuje je kao da se nalazi u stanju "emocionalne praznine", iako sada ima pristup profesionalnom psihologu i pod posebnom je zaštitom države.

"Od nje je traženo da sa osmjehom pozdravi klijenta kako bi otklonila sumnje. Nakon što je klijent otišao, pretučena je. Naravno, ima i psihičku i fizičku traumu", rekla je Smailova.

"Ono što sada vidimo je trend zarobljavanja sve mlađih djevojaka za seksualni rad", dodala je Smailova.

"Oni imaju šifre na web stranici da ukazuju na to da je djevojka mlađa od 18 godina. U jednom slučaju smo istraživali u (najvećem gradu Kazahstana) Almatiju kada su ofarbali kosu djevojkama u različite boje kako bi klijent shvatio da su maloljetne", rekla je.

'Strah od smrti'

Majka žrtve takođe se našla na meti društvenih mreža i medija zbog dugotrajne muke kroz koju je prolazila njena ćerke, pitajući se kako je mogla da živi u neznanju o tome šta se sve dešavalo njenoj ćerki.

Nakon što je učenica bila sve više prinuđena na život u seksualnom ropstvu, počela je da preskače časove dok je provodila noći van porodične kuće pod prinudom grupe sve do maja, kada je potpuno prestala da ide kući.

Smailova kaže da su kritike razumljive, ali smatra da kazahstanski sistem "izvršava pritisak na roditelje" koji pokušavaju da istraže probleme svoje djece u školi.

To je istakla majka žrtve na konferenciji za novinare, gdje je rekla da se obraćala školi "više puta" počevši od marta u vezi sa promijenjenim ponašanjem svoje ćerke i opadanjem uspjeha u školi.

"Pošto nisam dobila nikakvu pomoć od škole, samo prijetnje, obratila sam se policiji za maloljetnike i lokalnom inspektoru. Ali isto se desilo. Prijetili su mi i da će nam je oduzeti i da ćemo ostati bez roditeljskih prava, bili su potpuno neprofesionalni, grdili su i nju i nas, upirući prstom u nas", rekla je ona.

Njena ćerka, koja je vidjela savjetnika u školi koji je "vikao na nju" tokom tog perioda, takođe ju je pozivala da se ne žali.

Ali, žrtva se 6. avgusta vratila u svoju porodičnu kuću. Njena majka je rekla da je njen povratak bio "motivisan strahom od smrti" nakon što je jedna od djevojaka u grupi zaprijetila da će je ubiti ako ne bude mogla da im isplati novih 250.000 tengi. (oko 520 dolara).

"Jedna od njenih prijateljica sa Instagrama pomogla je da je vratimo kući. Sve nam je ispričala. Bila je prljava i u modricama. Svi tragovi su bili vidljivi na njenoj koži. Tužiću sve one koji su je dodirivali, više od 1.000 ljudi. Podićiću tužbu protiv svih koji su je vodili u hotele i saune", rekla je majka.

Policija u Ćizilordi je 14. avgusta potvrdila da je protiv roditelja osumnjičenih podnesena krivična prijava za "neispunjavanje dužnosti vaspitanja maloljetnika".

Mladi srodnik žrtve je u međuvremenu, pod uslovom da ostane anoniman, rekao za Kazahstanski servis RSE da porodica sada traži krivično gonjenje jednog od tih roditelja po ozbiljnijim optužbama, vjerujući da bi mogao biti saučesnik.

Sami osumnjičeni se suočavaju sa optužbama da su "podsticali maljoletnicu na bavljenje prostitucijom".

Administracija pokrajine Ćizilorda izvestila je 16. avgusta da je guverner pokrajine naredio otpuštanje direktora i drugog osoblja u školi žrtve.

"Poslije konferencije za novinare počeli su veoma aktivno da rade", rekla je Smailova o odgovoru vlasti.

Ali prije toga, majka žrtve je rekla da ju je policija upozorila da se uzdrži od kontakta sa Smailovom, čiji rad je razotkrio više slučajeva policajaca umiješanih u seksualno nedolično ponašanje i korupciju. Ona se zbog toga suočava sa optužbama za prevaru ako se ikada vrati u Kazahstan.

Sve ovo ostavlja nesrećni utisak da je prioritet vlasti da spriječe da se pojave informacije o šokantnim incidentima, a ne da se takvi incidenti onemoguće.

Smailova tvrdi da takav pristup podstiče probleme poput seksualnog ropstva u konzervativnim provincijama gdje žrtvama često nedostaje mreža podrške.

"Prošle godine smo svjedočili tragediji u drugom gradu na jugu Kazahstana, Turkistanu, kada je 17-godišnja djevojka skočila sa šestog sprata zgrade nakon sukoba sa potencijalnim klijentom zbog njenog odbijanja da pruži seksualne usluge. I ona je bila registrovana na sajtu kazahstanskih 'Djevojaka'", rekla je Smailova.

"Znamo da je devojka preživjela pad, ali još uvijek ne znamo kako se taj slučaj završio", rekla je ona za RSE.

Kazahstanski servis RSE pokušao je da kontaktira školu u Ćizilordi i policiju u regionu, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nije bilo odgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG