Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Katnića


Privođenje bivšeg Specijalnog tužioca Milivoja Katnića nakon hapšenja 14. aprila
Privođenje bivšeg Specijalnog tužioca Milivoja Katnića nakon hapšenja 14. aprila

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je 11. oktobra optužnicu protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

Tužilaštvo je predložio produženje pritvora za Katnića i Lazovića, koji su uhapšeni 14 aprila ove godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Katnić je optužen za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja. Lazović je optužen za ista krivična djela i pranje novca.

Tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi Katnić, tužilac Saša Čađenović i Zoranov sin, Petar Lazović, inače agent Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Ko su i za šta se terete optuženi?

Milivoje Katnić je bio glavni specijalni tužilac od 2015. do februara 2022. kada je penzionisan. Tužilac Saša Čađenović je bio njegov zamjenik. Uhapšen je u decembru 2022. zbog veza sa kavačkim kriminalnim klanom.

Zoran Lazović je bio u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a od 2019. do marta 2021. šef sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije.

Njegov sin, Petar, bio je službenik Agenciji za nacionalnu bezbjednost do jula 2022. kada je uhapšen pod optužbama za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge. Još uvijek se nalazi u pritvoru.

Poseban dio optužnice protiv Katnića i Lazovića, odnosi se na slučaj skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 2021. godine.

“I to na način što je (Zoran Lazović), na zahtjev Zvicera, obezbijedio da im se ukine zabrana ulaska u Crnu Goru i tako im pribavio korist u vidu prava da uđu i borave u Crnoj Gori, što im je bilo zabranjeno, jer su predstavljali prijetnju po nacionalnu i unutrašnju bezbjednost”, navodi SDT.

Radoje Zvicer je navodni vođa "kavačkog" kriminalnog klana, koji je u bjekstvu, a protiv koga se takođe vodi postupak pred Specijalnim sudom u Crnoj Gori.

Nakon desetodnevnog boravka u Crnoj Gori, pri povratku u Srbiju, Belivuk i Miljković su uhapšeni februara 2021. godine, od kada im se sudi u Beogradu zbog najtežih krivičnih djela.

Privođenje Zorana Lazovića
Privođenje Zorana Lazovića

Podaci Europola na osnovu presretnute Sky aplikacije ukazuju da je Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca, Zorana Lazovića.

Katnić je, navodi Tužilaštvo, obmanjivao javnost da optuženi Petar Lazović nije pripadnik Zvicerovog klana, već je tvrdio da je 'prikriveni policijski službenik na tajnom zadatku'.

Uz to tužilaštvo tvrdi da su Katnić i Lazović pomogli Dušku Roganoviću, navodnom članu "kavačkog" klana, nepokretanjem postupka protiv njega.

SDT Lazovića tereti da je lažno prikazivao činjenice o porijeklu novca "za koji je znao da je pribavljen kriminalnom djelatnošću".

Protiv Petra Lazovića, tužilaštvo podiglo više optužnica za više krivičnih djela uključujujući poslove sa drogom.

On je nudio jemstvo od 9,3 miliona eura da se brani sa slobode.

Tokom pritvora u kome je od aprila, Katnić je štrajkovao glađu, a jedno vrijeme je bio hospitalizovan. U dva navrata su, ispred tužilaštva, protestovale grupe građana tražeći da se brani sa slobode.

Tokom saslušanja Katnić je odbacio sve optužbe ocjenjujući da je u pitanju njegov politički progon.

On je bio glavni Specijalni tužilac u predmetu "državni udar" u kome su prvostepeno osuđeni dvojica ruskih, desetak srpskih i tri crnogorska državljanina među kojima i lideri proruskog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Slučaj se odnosi na pokušaj nasilnog rušenja vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) na dan izbora 2016. godine, kako bi se spriječilo učlanjenje Crne Gore u NATO.

Katnić je smijenjen nakon što je DPS izgubila vlast 2020.

Dio nove parlamentarne većine su i stranke Demokratskog fronta čiji je jedan od lidera Andrija Mandić predsjednik Skupštine.

Prvostepenu presudu 2021. je oborio Apelacioni sud.

U ponovljenom procesu Viši sud ih je sve oslobodio 12. jula 2024.

XS
SM
MD
LG