Dostupni linkovi

Sud EU oduzeo evroposlanički imunitet lideru katalonskih separatista


Odluka suda bi mogla mogla da otvori put da Karles Puđdemon (na fotografiji) na kraju bude izručen Španiji
Odluka suda bi mogla mogla da otvori put da Karles Puđdemon (na fotografiji) na kraju bude izručen Španiji

Opšti sud Evropske unije u sredu, 5. jula je oduzeo katalonskom borcu za nezavisnost pravni imunitet koji je imao kao član Evropskog parlamenta (MEP) dok se suočava sa pravnim procedurama u Španiji.

Odluka je udarac za Karlesa Puđdemona (Carles Puigdemont), koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji, jer bi mogla da otvori put da na kraju bude izručen Španiji, što su vlasti Madrida tražile poslednjih šest godina, podseća agencija Frans pres (AFP).

Puđdemon je pobegao iz Španije 2017. godine kako bi izbegao krivično gonjenje nakon kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti koje je navelo Madrid da preuzme direktnu kontrolu nad bogatim regionom.

Sud sa sedištem u Luksemburgu je u svojoj presudi odbacio žalbu koju je uložio Puđdemon i podržao odluku Evropskog parlamenta da ukine imunitet i njemu i još dvojici katalonskih separatista, Toniju Kominu (Comin) i Klari (Clara) Ponsati.

"Parlament ne može da donosi odluke za odbranu imuniteta koje proizvode obavezujuće pravne efekte u odnosu na španske pravosudne organe", objavio je sud.

Puđdemon je na Tviteru napisao da će se tri poslanika žaliti Sudu pravde Evropske unije.

"Branićemo naša osnovna prava do kraja", tvitovao je.

Vrhovni sud Španije je u januaru odustao od optužbi za pobunu protiv Puđdemona nakon što je reformom krivičnog zakona ukinut taj zločin.

Međutim, on se i dalje suočava sa optužbama za neposlušnost i proneveru, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora. Za pobunu je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina.

Sudija Vrhovnog suda Pablo Ljarena (Llarena) rekao je da će podneti novi zahtev za ekstradiciju belgijskim vlastima kako bi se Puđdemon suočio sa suđenjem po manjim optužbama, u zavisnosti od odluka sudova EU.

Prethodni pokušaji Španije da Puđdemon bude izručen tokom njegovog boravka u Nemačkoj, Belgiji i Italiji su propali.

Španija je prošle godine izmenila svoj krivični zakon kako bi uklonila stari zakon o pobuni prema kojem su neki separatistički političari osuđeni na do 13 godina zatvora nakon događaja 2017. godine u Kataloniji.

Premijer Pedro Sančez je kasnije pomilovao osuđene zbog ovih događaja.

XS
SM
MD
LG