Dostupni linkovi

Kanada oštro smanjuje kvote za migrante


Zastava Kanade, 21. oktobar 2019.
Zastava Kanade, 21. oktobar 2019.

Kanada je u četvrtak oštro smanjila broj imigranata koji će ući u zemlju u pokušaju da "pauzira" rast stanovništva, u promeni politike koja je usledila s padom podrške javnosti imigraciji.

Premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da će biti značajno smanjen broj novih imigranata pošto je priznao da njegova vlada nije uspela da uspostavi ravnotežu posle pandemije.

Trudoova liberalna vlada je kritikovana zbog plana da dozvoli 500.000 novih stalnih stanovnika u zemlji u svakoj od naredne dve godine. On je u četvrtak rekao da će za sledeću godinu cilj sada biti 395.000 novih stalnih stanovnika, kao i da će 2026. to biti smanjeno na 380.000, a 2027. na 365.000.

Najava kanadskog premijera označava zaokret u zemlji koja se dugo ponosi time što prima nove migrante, uključujući ekonomske migrante iz zemalja u razvoju koji traže bolje uslove života.

Stanovništvo Kanade je povećano za 3,2 odsto od 2023. do 2024. godine, što je najveći godišnji porast od 1957. godine, i sada iznosi 41 milion, što je delimično podstaknuto talasom pridošlih migranata.

Najavljujući ograničenja, Trudo je rekao da je priliv migranata pomogao kanadskoj privredi da se oporavi od poremećaja pandemije COVID-19 tako što je obezbedio snažnu ponudu radne snage, ali da je došlo vreme za "prilagođavanja".

"U burnim vremenima kada smo izlazili iz pandemije, između rešavanja potreba za radnom snagom i održavanja rasta stanovništva, nismo postigli pravu ravnotežu", rekao je Trudo.

On je rekao da je "imigracija od suštinskog značaja za budućnost Kanade, ali da mora biti kontrolisana i da mora biti održiva".

Trudo, koji se takođe suočava s pozivima unutar svoje stranke da se ne kandiduje za četvrti mandat, izložen je sve većim kritikama zbog imigracione politike i negativnog uticaja koji je rast stanovništva imao na pristupačnost stanovanja.

On je ocenio da će najavljena smanjenja u naredne tri godine zamrznuti rast stanovništva u naredne dve godine.

Vlada i neki ekonomisti se nadaju da će preokret politike ublažiti pritisak na stambene i socijalne usluge, dok se neke industrijske grupe brinu da će manji broj migranata negativno uticati na sektore kojima nedostaje radna snaga.

Izvori: AFP, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG