Dostupni linkovi

Žena prvi put na čelu kanadskih oružanih snaga


Generalica kanadske vojske Dženi Karinjan, 18. jul 2024.
Generalica kanadske vojske Dženi Karinjan, 18. jul 2024.

Žena je prvi put postala vrhovna komandantkinja kanadske vojske.

Generalica Dženi Karinjan (Jennie Carignan) zvanično je preuzela komandu nad kanadskim oružanim snagama na ceremoniji u četvrtak u Kanadskom ratnom muzeju u Otavi.

Premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da je Karinjan prva žena na čelu vojske neke zemlje Grupe 20 ili Grupe sedam.

"To bi moglo stvoriti model i promenu u pogledu onoga što je moguće za žene", rekla je Karinjan. "To je veliki korak napred. To je rezultat mnogo, mnogo godina u kanadskim snagama."

Karinjan je unapređena u čin generala tokom ceremonije promene komande, nakon što ju je Trudoova vlada izabrala da postane prva žena na čelu odbrane Kanade.

"Vi ste prva žena koja je postala načelnik štaba odbrane u Kanadi, prva u G7 i G20. Vi ste uzor svim Kanađanima i svetu“, rekao je Trudo tokom ceremonije.

Trudo je 2018. imenovao prvu ženu na čelu Kraljevske kanadske konjičke policije, a njegov kabinet čini 50 odsto žena otkada je preuzeo dužnost 2015.

Karinjan nije strano da bude prva. Ona je takođe prva žena koja je komandovala borbenom jedinicom u kanadskoj vojsci, a njena karijera je uključivala raspoređivanje u Iraku, Avganistanu, Bosni i Hercegovini i Siriji.

Poslednje tri godine je bila šefica službe za profesionalno ponašanje i kulturu, posao koji je nastao kao rezultat skandala o seksualnom nedoličnom ponašanju 2021. godine.

Karinjan je rekla da je unapređenje prirodni korak, dodajući da je zahvalna.

"Spremna sam za ovo. Radila sam sve ovo vreme", rekla je ona.

Njeno imenovanje je došlo u trenutku kada Kanada nastavlja da se suočava s kritikama saveznika iz NATO-a jer ne troši dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Kanadska vlada je nedavno navela da će ispuniti svoje obaveze prema NATO-u do 2032. godine.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG