Dostupni linkovi

Kanada označila iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom


Kanadski premijer Justin Trudeau na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ukrajinskog aviona oborenog u Iranu 2020.
Kanadski premijer Justin Trudeau na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ukrajinskog aviona oborenog u Iranu 2020.

Kanada je označila iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) kao terorističku organizaciju i savjetovala svim Kanađanima u Iranu da napuste zemlju.

Ministar javne sigurnosti Dominic LeBlanc objavio je to 19. juna na konferenciji za novinare u Otavi, rekavši da je odluka da se IRGC proglasi terorističkom organizacijom zasnovana na "veoma jakim i uvjerljivim dokazima".

LeBlanc je rekao novinarima da Kanada "koristi sva moguća sredstva za borbu protiv terorističkih akata IRGC-a".

Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly istakla je na istoj konferenciji za novinare da je Ottawa prekinula diplomatske odnose s Teheranom prije nekoliko godina. Ona je pozvala Kanađane da ne putuju u Iran i rekla da bi oni koji su u Iranu sada trebali da se vrate kući.

Iranski iseljenici i rođaci ubijenih na letu koji su iranske snage srušile u januaru 2020. ubrzo nakon polijetanja iz Teherana, ubivši svih 176 putnika i članova posade, od kojih je polovica Kanađana, dugo su tražili da se IRGC proglasi terorističkom grupom.

Udruženje porodica sa ukrajinskog leta PS752 je u saopštenju od 19. juna navelo da je zahvalno vladi na imenovanju i "svim političkim strankama, aktivistima i pojedincima koji su doprinijeli ovom postignuću".

U saopštenju se dodaje da je udruženje "takođe zahvalno hrabrim ljudima Irana koji su ustali protiv ove opresivne organizacije i kontinuirano podržavali porodice žrtava".

Udruženje je također saopštilo da insistira na svojim drugim zahtjevima, uključujući pokretanje slučaja srušenog aviona pred Međunarodnim sudom pravde i pred drugim međunarodnim sudovima.

Vlada premijera Justina Trudeaua oklijevala je da IRGC proglasi terorističkom organizacijom zbog zabrinutosti da bi njeno navođenje kao takve imalo neželjene posljedice koje bi nenamjerno mogle utjecati na Irance u Kanadi koji se protive režimu.

Trudeau je signalizirao taj potez ranije ove godine na komemoraciji žrtvama oborenog aviona, rekavši da njegova vlada traži načine da doda IRGC na listu terorističkih organizacija.

"Znamo da postoji više toga što treba učiniti da se režim pozove na odgovornost i nastavit ćemo naš rad, uključujući nastavak traženja načina da se IRGC odgovorno uvrsti na listu terorističke organizacije", rekao je Trudeau 8. januara.

Kada se grupa stavi na kanadsku listu terorizma, policija može optužiti svakoga ko finansijski ili materijalno podržava grupu, a banke mogu zamrznuti sredstva.

Ottawa je ranije navodila snage Quds, ogranak IRGC-a, kao teroristički entitet, a 2022. godine trajno je uskratila ulazak za više od 10.000 iranskih zvaničnika, uključujući pripadnike IRGC-a.

Ottawa je prekinula diplomatske odnose s Teheranom 2012. godine.

Uz izvještavanje AFP-a

XS
SM
MD
LG