Dostupni linkovi

Poginula 21 osoba u klizištu na deponiji u Ugandi


Volonteri tragaju za tijelima ubijenih na klizištu na deponiji, Kampala, Uganda, 10. avgust 2024.
Volonteri tragaju za tijelima ubijenih na klizištu na deponiji, Kampala, Uganda, 10. avgust 2024.

Broj mrtvih u klizištu u ogromnoj deponiji u Kampali, glavnom gradu Ugande, popeo se na 21, saopštila je policija u nedjelju, 11. avgusta, dok spasioci i dalje traže preživjele.

Nakon obilnih kiša prethodnih sedmica, velika količina smeća na jedinoj deponiji u gradu se urušila u petak naveče, te je zgnječila i zakopala domove na njenim obodima, dok su mještani spavali.

Predsjednik Joveri (Yoweri) Museveni je naveo u saopštenju da je naredio premijeru da koordiniše uklanjanjem svih koji žive neposredno uz deponiju.

Vlada je takođe započela istragu uzroka pokretanja klizišta, te će poduzeti mjere protiv zvaničnika ukoliko se dokaže da su bili nemarni, vladin Inspektorat je naveo na mreži X.

Najmanje 14 osoba je do sada spašeno, rekao je portparol policija, dodavši da bi ih još moglo biti zarobljeno ispod smeća, ali da je njihov broj nepoznat.

Šatori su postavljeni u blizini, da bi se pomoglo onima koji su zbog klizišta ostali bez domova, rečeno je iz Crvenog krsta.

Divlja ljepota među divljim deponijama u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Deponija poznata po imenu Kitezi, već decenijama služi kao jedina u Kampali, te se pretvorila u veliko brdo. Mještani već dugo prigovaraju zbog opasnog otpada koji zagađuje okolinu, i predstavlja opasnost za mještane.

Napori gradskih vlasti da obezbijede novu lokaciju za odlaganje smeća se razvlače već godinama.

U Africi je posljednih godina bilo nekoliko sličnih tragedija, prouzrokovanih lošim upravljanjem ogromnim masama komunalnog otpada.

Najmanje 115 osoba je stradalo u Etiopiji 2017. godine, kada se na njih obrušilo klizište na deponiji u Adis Abebi. U Mozambiku, najmanje 17 osoba je poginulo 2018. godine u sličnoj katastrofi, u glavnom gradu Maputu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG