Dostupni linkovi

Kamberi osudio odluku o zabrani posete kosovskog ministra Preševu


Predstavnik albanske zajednice na jugu Srbije Shaip Kamberi u Beogradu, 14. jul 2022.
Predstavnik albanske zajednice na jugu Srbije Shaip Kamberi u Beogradu, 14. jul 2022.

Predstavnik albanske zajednice na jugu Srbije Šaip (Shaip) Kamberi najoštrije je osudio odluku Vlade Srbije da kosovskom ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji (Xhelal Svecla) zabrani posetu Preševskoj dolini.

Svečlja je 4. januara saopštio da su srpske vlasti "neopravdano" odbile njegov zahtev da poseti Preševsku dolinu na jugu Srbije na granici sa Kosovom.

Kamberi, koji je na izborima 17. decembra dobio poslanički mandat u Skupštini Srbije, napisao je na Facebook-u da odluka Srbije dokazuje da se "i pored izbora Vlada u Beogradu ne menja, da ostaje paranoična i sa mržnjom prema svemu što je albansko".


Albanci u Srbiji žive uglavnom u Preševu, Medveđi i Bujanovcu – opštinama koje su poznate kao Preševska dolina.

U Preševskoj dolini, prema popisu iz 2002. godine, bilo je registrovano 88.966 građana, od čega 57.737 Albanaca, ili 65 odsto.

Stvarni broj Albanaca u Preševskoj dolini nije poznat.

"Posete zvaničnika Republike Kosovo i Albanije Preševskoj dolini nisu samo neophodne, već na njih treba gledati kao na uobičajene, kao što se to dešava u svim demokratskim zemljama", rekao je Kamberi.

On je dodao da saradnja Albanaca Preševske doline sa Kosovom i Albanijom "neće stati".

Zahtevi kosovskih zvaničnika da posete južne opštine Srbije - naseljene albanskom većinom - ranije su odbijani.

Vlasti u Srbiji su 27. novembra 2021. odbile zahtev četvorice ministara za dvodnevnu posetu Preševskoj dolini.

Odbijanje zahteva za posetu usledilo je nakon što je Vlada Kosova 23. novembra odbila zahtev za posetu Kosovu šefa Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je za Radio Slobodna Evropa da je spremno da preispita svoj stav o dozvoli Petkovićevih poseta ubuduće, ukoliko se "uzdrži od huškačkog i provokativnog jezika u odnosu na građane i institucije Republike Kosovo".

XS
SM
MD
LG