Dostupni linkovi

Premijerka Estonije podnela ostavku da bi postala šefica diplomatije EU


Kaja Kallas, maj 2024.
Kaja Kallas, maj 2024.

Estonska premijerka Kaja Kallas u ponedeljak je podnela ostavku kako bi postala ministarka spoljnih poslova Evropske unije kasnije ove godine, nasleđujući Josepa Borrella.

Kallas, prva žena premijerka Estonije, predala je ostavku predsedniku Alaru Karisu tokom kratkog sastanka u Predsedničkoj palati, u prestonici Talinu.

Estonija s Kallasovom vladom bila je jedan od najvećijh evropskih saveznika Ukrajine nakon početka ruske invazije u februaru 2022, podseća AP.

Ovaj potez premijerke automatski je izazvao ostavku vlade, koju su činili Kallasova Reformska partija desnog centra, Socijaldemokratska partija i liberalna partija Estonija 200.

Ona će nastaviti da radi kao prelazna vlada sve dok novi kabinet ne položi zakletvu, najverovatnije krajem jula ili početkom avgusta.

Reformska partija je 29. juna objavila da je izabrala partijsku veteranku i ministarku za klimatska pitanja Kristen Michal za kandidata da zameni Kallas, čija je poslednja dužnost bila da predstavlja Estoniju na samitu NATO u Vašingtonu prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG