Dostupni linkovi

Kimova sestra preti Južnoj Koreji novim balonima sa smećem


Balon poslat iz Severne Koreje u pirinčanom polju u Južnoj Koreji, 10. jun 2024.
Balon poslat iz Severne Koreje u pirinčanom polju u Južnoj Koreji, 10. jun 2024.

Moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una obećala je u nedelju da će odgovoriti na, kako je navela, novu kampanju slanja letaka iz južne Koreje, naznačivši da će Severna Koreja uskoro nastaviti preko granice šalje balone sa smećem.

Od kraja maja, Severna Koreja je slala balone sa starom hartijom, komadićima tkanine, opušcima, pa čak i stajnjak prema Južnoj Koreji, navodeći da je to odgovor na letke koje južnokorejski aktivisti balonima šalju preko granice.

U đubretu koji je poslala Severna Koreja nisu pronađeni opasni materijali, a Južna Koreja je odgovorila suspendovanjem sporazuma o smanjenju napetosti sa Severnom Korejom iz 2018. godine i nastavila vežbe gađanja u pograničnim oblastima.

U saopštenju koje su preneli državni mediji, Kim Jo Džong je rekla da su "prljavi leci i stvari (južnokorejskog) ološa" ponovo pronađene u nedelju ujutro u pograničnim i drugim oblastima Severne Koreje.

"Uprkos ponovljenim upozorenjima (Severne Koreje), (južnokorejski) ološ ne zaustavlja tu primitivnu i prljavu igru", rekla je ona, navodeći da je Pjongjang ranije uveo kontramere.

Severna Koreja je poslednji put poslala balone s otpacima ka Južnoj Koreji krajem juna. Nije zasad poznato koji aktivisti u Južnoj Koreji su nedavno poslali balone u Severnu Koreju.

Grupe predvođene ljudima koji su prebegli iz Severne Koreje godinama su slali ogromne balone koji su nosili letke usmerene protiv Pjongjanga, USB memorije s K-pop pesmama i južnokorejskim serijama, kao i američke dolare prema Severnoj Koreji.

Stručnjaci kažu da Pjongjang kampanje s balonima vidi kao ozbiljnu provokaciju koja može da ugrozi rukovodstvo u Severnoj Koreji koja zabranjuje pristup stranim vestima za većinu od svojih 26 miliona stanovnika.

Južna Koreja je 9. juna ponovo rasporedila gigantske zvučnike duž granice prvi put u šest godina i obnovila emitovanjem antisevernokorejskih propagandnih programa.

Južnokorejski zvaničnici kažu da ne sprečavaju aktiviste da šalju letke u Severnu Koreju, u skladu sa presudom ustavnog suda iz 2023. godine kojom je poništen sporni zakon koji kriminalizuje takve letke, uz obrazloženje da je to kršenje slobode govora.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG