Dostupni linkovi

Udovica Navaljnog: Putin je ubio Alekseja, nastavljam njegovu borbu za slobodnu Rusiju


Udovica Navaljnog obećava da će nastaviti njegov rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Julija Navaljnaja, udovica ruskog čelnika opozicije Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u videoporuci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

"Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljnaja u poruci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navalnog".

"Vladimir Putin [ruski predsjednik] ubio je mog supruga", dodala je Navaljana, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju, prenosi Reuters.

Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt.

Navaljnaja optužuje ruske vlasti da skrivaju njegovo tijelo i čekaju da nestanu tragovi nervnog otrova novičoka.

Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je.

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši advokat, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio 30-godišnju zatvorsku kaznu, navela je zatvorska služba.

Njegovoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od "sindroma iznenadne smrti", nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti.

Glasnogovornica Navaljnog, Kira Jarmiš, rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i advokatima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Uzrok smrti je "neutvrđen", rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i advokatima nije u ponedjeljak bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

"Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor", tvrdi Jarmiš.

Nadzorne kamere zabeležile kolonu vozila koja napušta zatvor nakon smrti Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Smrću Alekseja Navaljnog, bivšeg advokata, razjedinjena ruska opozicija ostala je bez svog najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030. godine, podsjeća Reuters.

XS
SM
MD
LG