Dostupni linkovi

Julija Navaljnaja nastavlja kritikovati Putina dok Moskva nalaže njeno hapšenje


Julija Navaljnaja (foto arhiv)
Julija Navaljnaja (foto arhiv)

Rusija je izdala nalog za hapšenje Julije Navaljnaje, udovice žestokog kritičara Kremlja i opozicionog političara Alekseja Navaljnog, odredivši joj dvomjesečni pritvor zbog toga što je učestvovala u "ekstremističkoj" grupi.

Nalog je izdao moskovski sud 9. jula, pet mjeseci nakon što je Navaljni preminuo u ruskoj arktičkoj kaznenoj koloniji. Navaljnaja, koja živi u egzilu, više puta je optuživala ruskog predsjednika Vladimira Putina za ubistvo njenog muža i obećala je da će nastaviti njegov opozicioni rad.

Nakon što je sud izdao nalog za njeno hapšenje, Navaljnaja je ponovo optužila Putina rekavši da je on "ubica i ratni zločinac", pišu svjetski mediji.

'Priznanje Julijine odlučnosti'

Nalog suda u Moskvi za hapšenje Navaljnaje znači da bi se ona, u slučaju povratka u Rusiju, vjerovatno suočila s momentalnim hapšenjem, napisao je The Wall Street Journal uz ocjenu da odluka suda pokazuje da ruske vlasti pokušavaju da ućutkaju svaki šapat političkog neslaganja.

Aleksej Navaljni je umro u februaru u arktičkoj zatvorskoj koloniji gdje je držan pod optužbama koje se smatraju politički motivisanim. Ruske vlasti su negirale umiješanost u njegovu smrt za koju je Navaljnaja okrivila Putina u više navrata.

Bivši šef kabineta Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, rekao je na X-u da je sudski nalog "prilično priznanje Julijine odlučnosti da nastavi Aleksejevu borbu".

Prema pisanju The Wall Street Journala, Navaljnaja je godinama stajala pored svog muža dok je podsticao masovne proteste u Rusiji, napisao je list dodajući da ga je pratila na demonstracijama i stajala s njim na podijumu tokom vatrenih govora koji su mu na kraju donijeli centralno mjesto među opozicionim ličnostima.

Sve vrijeme je, naglašava list, Navaljnaja izbjegavala ličnu ulogu u politici.

Julija Navaljna, 'radikalnija od Alekseja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Navaljnaja je 2020. insistirala da se njen muž avionom izmjesti iz Rusije, tražeći pristup suprugu nakon što je otrovan nervnim agensom za koji je tvrdio da je djelo Kremlja, što je Moskva negirala. Navaljni je kasnije kazao da mu je supruga spasila život.

Par se prkosno vratio u Moskvu 2021. godine, svjestan da će on biti u zatvoru. Kada je kasnije te godine osuđen na zatvorsku kaznu, Navaljni je, naglašava njujorški list, mahnuo svojoj ženi koja je sjedila u sudnici i nacrtao srce na staklu optuženičkog kaveza.

Ruske vlasti su 2021. godine zabranile Navaljnijevu Fondaciju za borbu protiv korupcije označivši je kao "ekstremističku organizaciju". Ta presuda je primorala mnoge njegove bliske saradnike i članove tima da napuste Rusiju.

Krajem 2023. vlasti su Navaljnog premjestile u arktički zatvor poznat kao Polarni vuk. Njegova smrt izazvala je gnjev širom svijeta ali i nove sankcije Rusiji.

Koristeći resurse koje je Navaljni izgradio preko svoje Fondacije za borbu protiv korupcije, Navaljnaja je rekla da želi da predvodi obnovljene napore za podrivanje Putinove vladavine.

Ti resursi, ukazuje list, uključuju YouTube kanal sa preko šest miliona pretplatnika koji detaljno opisuje navodnu korupciju među Putinovom elitom. Njen nalog na X-u ima preko 360.000 pratilaca.

Analitičari su, međutim, rekli da bi nastavak rada Navaljnaje bio težak zadatak. Ona će morati da izgradi sopstevni profil i da njeguje domaću podršku kako bi postala moćna politička ličnost u Rusiji – sve dok živi u inostranstvu.

Poruka Putinu

U saopštenju službe za štampu Okružnog suda Basmani u kojem je objavljen nalog za hapšenje Julije Navaljnaje nije preciziran razlog optužbi, ali se čini da je povezan s njenom ulogom u pomaganju u vođenju opozicione organizacije koju je pokrenuo njen suprug, ističe The New York Times.

Nakon što je u Rusiji označena kao "ekstremistička", Fondacija za borbu protiv korupcije sada djeluje kao međunarodna organizacija iz egzila u Litvaniji, ukazuje list i dodaje da je organizacija, u kojoj je Navaljnaja dugo vodila savjetodavni odbor, u više navrata kritikovala Putina i druge visoke zvaničnike Kremlja bilježeći imanja, jahte i drugu finansijsku imovinu koju su stekli dok je na funkciji.

Nalog za hapšenje Navaljnaje došao je od Istražnog komiteta, a u saopštenju suda se navodi da će njeno ime biti stavljeno na međunarodnu potjernicu.

Navaljnaja je reagovala na sudsku odluku pomalo podrugljivim tonom, napomenuvši u objavi na platformi društvenih medija X da je sud skočio pravo na oznaku "ekstremista" bez uobičajenih privremenih koraka poput oznake "stranog agenta".

"Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete ono glavno: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac“, napisala je Navaljnaja.

"Njegovo mjesto je u zatvoru, i to ne negdje u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji — u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva sa tri metra u kojoj je ubio Alekseja."

Prema pisanju New York Timesa, Navaljnaja je u aprilu objavila da pomaže u uređivanju rukopisa koji je njen muž napisao tokom boravka u zatvoru. Očekuje se da će knjiga, koja govori o njegovoj političkoj karijeri, biti objavljena u Sjedinjenim Državama i drugdje u oktobru.

'Nastavljam rad Alekseja...'

Otkako je u februaru preuzela opoziciono vođstvo, Julija Navaljnaja se susrela s nizom svjetskih lidera, uključujući Joea Bidena, napisao je The Guardian.

Prošle sedmice, američka zagovaračka grupa, Fondacija za ljudska prava, imenovala ju je za predsjedavajuću, a ona je rekla da će iskoristiti tu poziciju da pojača borbu protiv Putina.

Tokom ruskih izbora u martu ove godine, Navaljnaja je pozvala na masovne proteste protiv Putina formirajući dugačke redove u podne, preplavljujući biračka mjesta u kampanji koja je postala poznata kao "podne protiv Putina".

Navaljnaja je, podsjeća Guardian, tri dana nakon smrti svog supruga, objavila devetominutnu video poruku obećavajući da će nastaviti otpor Putinovoj diktatorskoj vladavini.

"Nastavljam rad Alekseja Navaljnog... Želim da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju", rekla je ona u videu.

"Pozivam vas da budete uz mene. Da podijelim ne samo tugu i beskrajni bol... Molim vas da podijelite sa mnom gnjev. Gnjev, ljutnju, mržnju prema onima koji se usuđuju da ubijaju našu budućnost."

Od Navaljnijeve smrti, dodao je Guardian, Julija Navaljnaja s djecom živi na nepoznatoj lokaciji izvan Rusije.

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00
XS
SM
MD
LG