Dostupni linkovi

Jordan zatvorio prijelaz sa Zapadnom obalom nakon pucnjave


Izraelska policija u mosta kralja Huseina između Zapadne obale i Jordana, 8.9.2024.
Izraelska policija u mosta kralja Huseina između Zapadne obale i Jordana, 8.9.2024.

Jordan je zatvorio most kralja Huseina koji prelazi na okupiranu Zapadnu obalu dok se istražuje incident u kojem su ubijena tri Izraelca, saopćio je jordanski dužnosnik za Reuters.

Incident se dogodio u komercijalnom teretnom području pod izraelskom kontrolom gdje jordanski kamioni iskrcavaju teret koji iz kraljevstva ulazi na okupiranu Zapadnu obalu.

Izraelska vojska saopćila je da je vozač kamiona otvorio vatru u nedjelju na izraelskom graničnom prijelazu između okupirane Zapadne obale i Jordana, ubivši tri izraelska čuvara prije nego što su ga eliminirale sigurnosne snage, piše AFP.

Smrtonosna pucnjava događa se usred porasta nasilja na Zapadnoj obali, s velikim izraelskim vojnim napadima i napadima Palestinaca.

Vojska je rekla da je "terorist" stigao do područja prijelaza u kamionu "iz Jordana".

Vozač je "izašao iz kamiona i otvorio vatru na izraelske snage sigurnosti koje su djelovale na mostu", navodi se u vojnom saopćenju.

"Trojica izraelskih civila proglašena su mrtvima kao rezultat napada", saopćila je vojska, a kasnije je za AFP pojasnila da su "radili kao zaštitari", a ne dio vojske ili policije.

Napadača su ustrijelile snage, dodala je vojska.

Jordanski ministar unutarnjih poslova rekao je da vlasti u Ammanu "istražuju incident".

Prijelaz je jedina međunarodna kapija za Palestince sa Zapadne obale koja ne zahtijeva ulazak u Izrael, u dijelu koji je pod okupacijom od 1967. godine.

Privatni zaštitari upravljaju prijelazom uz izraelske sigurnosne snage koje su tamo stacionirane. Izraelska hitna medicinska služba Magen David Adom saopćila je ranije da su tri osobe umrle od rana nanesenih od vatrenog oružja na prijelazu, u onome što je policija opisala kao napad.

Izraelski mediji izvještavaju da je napadač otvorio vatru u inspekcijskom području.

Nasilje na Zapadnoj obali je poraslo otkako je izbio rat u Gazi nakon napada Hamasa - kojeg Sjedinjene Američke Države i Europska unija pored ostalih smatraju terorističkom organizacijom - na Izrael 7. oktobra.

Od napada Hamasa 7. oktobra, izraelske trupe ili doseljenici ubili su najmanje 662 Palestinca na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao 1967. godine, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Najmanje 23 Izraelca, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, ubijeno jena Zapadnoj obali u palestinskim napadima tokom istog razdoblja, kažu izraelski dužnosnici.

XS
SM
MD
LG