Dostupni linkovi

Još jedan ruski tajkun umro u nizu čudnih smrtnih slučajeva


Ivan Pečorin
Ivan Pečorin

Glavni menadžer ruske Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika (KRDV), Ivan Pečorin, pronađen je mrtav nakon što su mediji objavili prošlog vikenda da je ispao iz motornog čamca u Japanskom moru u blizini grada Vladivostok.

Kompanija je u saopštenju navela da je njegovo tijelo pronađeno 12. septembra.

Pečorinova smrt posljednja je u nizu misterioznih smrtnih slučajeva među ruskim rukovodiocima koji su se dogodili neposredno prije ili tokom invazije Rusije na Ukrajinu.

Početkom septembra, iz LUKoila, najveće ruske privatne naftne kompanije i jedne od rijetkih korporativnih glasova koji se protive ratu Kremlja u Ukrajini, rečeno je da je njihov predsjednik Ravil Maganov umro u Moskvi nakon "ozbiljne bolesti", dok lokalni mediji navode da je 67-godišnji tajkun umro padom sa prozora bolnice.

U maju su ruski mediji objavili da je bivši visoki menadžer LUKoila Aleksandar Subbotin pronađen mrtav u podrumu kuće u gradu Mitišči u blizini Moskve.

Nekoliko sedmica prije toga, Vagit Alekperov, osnivač i suvlasnik LUKoila, podnio je ostavku nakon što su njega i druge ruske tajkune pogodile sankcije Australije i Velike Britanije zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Istog dana, mediji su objavili da su bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta Novatek, Sergej Protošenja, njegova supruga i kćerka, pronađeni mrtvi u iznajmljenoj vili u gradu Lloret de Mar u blizini Barselone.

Nekoliko drugih ruskih poduzetnika i njihove porodice takođe su pronađeni mrtvi u nerazjašnjenim okolnostima otkako je Rusija započela agresiju na Ukrajinu.

Generalni direktor KVRD-a Igor Nosov umro je 8. februara u 43. godini života. Zvanično je objavljeno da je smrt uzrokovana moždanim udarom.

XS
SM
MD
LG