Dostupni linkovi

Ruski graničari otišli s aerodroma u Jerevanu


Međunarodni aerodrom u Jerevenu, 21. septembar 2022.
Međunarodni aerodrom u Jerevenu, 21. septembar 2022.

Rusija je u sredu završila povlačenje svojih graničara s međunarodnog aerodroma Zvartnoc u Jerevanu, kako je Jermenija zahtevala ranije ove godine u jeku porasta tenzija između dve zemlje, preneo je Jermenski servis Radija Slobodna Evropa.

Ruski graničari su decenijama bili stacionirani u Zvartnocu, kao i duž granica Jermenije sa Turskom i Iranom, pokazujući bliske vojne veze Rusije i Jermenije.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan u martu je saopštio da je njegova vlada dala Moskvi rok do 1. avgusta da se oni sklone sa aerodroma. Jermenija ima kapacitet da tamo sprovodi granične kontrole "bez pomoći ruske strane“, rekao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je taj potez, navodeći da Jerevan rizikuje da nanese "nepopravljivu štetu" rusko-jermenskim odnosima i da ugrozi bezbednost i ekonomski razvoj Jermenije. Ruski predsednik Vladimir Putin i Pašinijan dogovorili su se o povlačenju kada su se sastali u Moskvi u maju.

Proces je završen u sredu ceremonijom oproštaja nekoliko desetina službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Zvartnocu. Novoimenovani komandant jermenskih graničnih trupa Edgar Hunanian zahvalio im se na službi i rekao da će Jermenija koristiti "iskustvo i veštine ruskih graničara prenete tokom više od 32 godine zajedničke službe".

"Vaš ne uvek primetan, ali veoma potreban rad dao je značajan doprinos bezbednosti i Jermenije i Rusije", rekao je ruski otpravnik poslova u Jerevanu Maksim Seleznjov.

Na sastanku u maju s Pašinjanom, Putin je takođe pristao da povuče ruske trupe i graničare s granice Jermenije s Azerbejdžanom gde su bili raspoređeni na zahtev Jerevana tokom i posle rata u Nagorno-Karabahu 2020. Ruski graničari će nastaviti da štite granice Jermenije sa Iranom i Turskom.

Rusija u Jermeniji takođe ima vojnu bazu. U martu je istaknuti ruski poslanik rekao da "ne bi preporučio jermenskim vlastima ni da razmišljaju o" zahtevu za okončanje ruskog vojnog prisustva.

Pašinijan do sada nije najavio takve planove, ali je zamrznuo članstvo zemlje u Organu ugovora o kolektivnoj bezbednosti koji predvodi Rusija.

XS
SM
MD
LG