Dostupni linkovi

Prag podupire ukrajinsku obranu na ruskom teritoriju, ali priznaje 'dilemu'


Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský tokom intervjua za RSE, 14.6.2024.
Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský tokom intervjua za RSE, 14.6.2024.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský inzistirao je na tome da Ukrajina ima pravo braniti se, uključujući napade na ruski teritorij usred rasprave o ograničenjima upotrebe oružja koje je nametnuo Zapad.

Međutim, priznao je da se saveznici Praga koji isporučuju najsofisticiranije oružje suočavaju sa "strateškim dilemama".

Govoreći drugog dana sigurnosne konferencije Globsec u Pragu 31. avgusta, prvi češki diplomat također je općenito priznao da postoji "mnogo poteškoća i mnogo razlika" koje osiguravaju da su saveznici na istoj strani.

"Češka ima vrlo jednostavan stav: Ukrajina je žrtva agresije, a prema Povelji UN-a, ima pravo braniti se od agresora", rekao je Lipavský za RSE.

"Ta se obrana logično može odvijati i na teritoriju agresora. To znači da Češka Republika ne postavlja nikakva ograničenja na sustave koje isporučuje, ili na oružje ili streljivo koje isporučuje, na vojnu opremu koja se isporučuje Ukrajini", dodao je.

Češki predsjednik Petr Pavel i odlazeći visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell javno su se 30. avgusta zalagali za ukidanje ograničenja o tome kako Ukrajina može koristiti donirano oružje.

S obzirom na to da se najviše govori o tome da Sjedinjene Američke Države i Njemačka nameću takva ograničenja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opetovano je pozvao njih i druge da poduzmu "odlučnu akciju" i dopuste Ukrajini da udari vojne ciljeve dublje unutar Rusije oružjem koje je dostavio Zapad.

Ranije ovog mjeseca Ukrajina je pokrenula upad na ruski teritorij, a Zelenski je rekao da Rusija "mora osjetiti što je učinila".

"S druge strane", rekao je Lipavský u Pragu, "budimo realni u tome da najsofisticiraniji sustavi naoružanja, koji mogu imati veliki domet ili jednostavno dovesti dobavljača u određene strateške dileme, ne dolaze iz Češke. To znači da se ne [suočavamo] s pitanjima koja imaju neki od naših saveznika, na primjer", kazao je.

Rusko zračno bombardiranje razorilo je ukrajinsku elektroenergetsku i drugu infrastrukturu i uzrokovalo veliki broj civilnih žrtava diljem zemlje u dvoipolgodišnjoj invaziji punog opsega, iako Moskva inzistira da ne cilja civile.

"Bolje je da avion s projektilom ili bombom niti ne poleti, da dam primjer, nego pokušati oboriti avion ili projektil koji cilja [Ukrajinu]. Mislim da je to logično i Rusija nema nikakva prava koja može nametnuti Ukrajini", rekao je Lipavský.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je dan ranije da je Srednja Europa "kucajuće srce solidarnosti" otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Ali susjedi Češke Republike - i članice EU-a i NATO-a - Slovačka i posebno Mađarska su se opirali ili, u slučaju Budimpešte, odbili pružiti Kijevu vojnu pomoć unatoč široko rasprostranjenom konsenzusu među većinom članica.

Lipavský je rekao da je češko stajalište "apsolutno jasno i Češka se obvezuje vojno, humanitarno i politički podupirati Ukrajinu sve dok je potrebno da Ukrajina pobijedi".

No, priznao je da je održavanje vrste "solidarnosti" koju je von der Leyen spominjala izazov čak i među srednjoeuropskim zemljama, držeći saveznike poput Mađarske i Slovačke po strani.

"Moramo raditi na tome. Nije lako. Ovdje ima puno poteškoća i puno razmimoilaženja. Ali ovo je zadatak, držati ih što bliže", rekao je Lipavský.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG