Dostupni linkovi

Rubin upozorava da će Rusija i Kina ove godine voditi posebnu kampanju dezinformacija


James Rubin (foto arhiv)
James Rubin (foto arhiv)

Specijalni američki izaslanik i koordinator Globalnog centra za angažovanje James Rubin upozorava da je ova godina posebno ranjiva kada je reč o operacijama stranog mešanja i širenja dezinformacija, usled velikog broja važnih izbora koji predstoje.

"Nema sumnje da će Rusija ili Kremlj, na predstojećim izborima širom Evrope, nastojati da koriste informacioni rat u cilju da potkopaju naše demokratije, da podignu one koji bi manje uradili za odbranu i podržavanje Ukrajine", istakao je u sredu u Briselu.

"Oni će pokušati da potkopaju izuzetan stepen jedinstva koji je razvijen između evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i mnogih zemalja širom sveta u pomaganju Ukrajini u odbrani. Nemam sumnje da će se to desiti", dodao je Rubin na virtuelnoj pres-konferenciji.

Spomenuo je da se ove godine održavaju izbori u 64 zemlje i da će oko dve milijarde birača izaći na birališta.

"Izbori nisu jedini način na koji informacioni rat postaje problem, ali postoji diskretan način kada ljudi obraćaju pažnju na politička pitanja na koja se ruski dezinformacioni napori aktiviraju, fokusiraju i ciljaju", ocenio je James Rubin.

Cilj Rusije je, kako navodi američki izaslanik, da koristi informacioni rat kako bi slomila međunarodnu podršku Ukrajini i pokušala da potkopa demokratsku evoluciju u Evropi.

On smatra da su Rusija i Kina dovoljno lukave da već u ovom trenutku krišom organizuju kampanju dezinformacija.

"Govorim o tome kako oni deluju u efektivnoj tajnoj operaciji da manipulišu informacijama tako što ih tajno ubacuju u sistem bez pečata 'made in Russia' ili 'made in Kremlja', jer postoji suštinska razlika između čitanja dela ili članka, ili gledanja TV-a ili slušanja radija, ili u bilo kom drugom obliku da dobijete vest", ocenio je Rubin.

On objašnjava da Rusija ili Kina koriste "tajne instrumente", te da plasiraju informacije u informativni ekosistem, a pritom bez traga da je takva informacija proizvedena u Moskvi ili Pekingu.

Među najčešćim sredstvima koje ove dve države koriste u tom pravcu su, prema mišljenju Rubina, društvene mreže i plaćeni novinari.

XS
SM
MD
LG