Dostupni linkovi

Savetnik SAD za nacionalnu bezbednost u Pekingu u pokušaju rešavanja spornih pitanja


Džejk Saliven i Vang Ji
Džejk Saliven i Vang Ji

Visoki zvaničnik Bele kuće doputovao je u utorak u Kinu na razgovore o odnosima koji su bili na ozbiljnom iskušenju tokom mandata predsednika Džoa Bajdena.

Džejka Salivana (Jake Sullivan), savetnika za nacionalnu bezbednost, na aerodromu u Pekingu dočekali su Jang Tao, šef departmana kineskog ministarstva spoljnih poslova za Severnu Ameriku i Okeaniju, i američki ambasador u Kini Nikolas Berns (Nicholas Burns).

Salivan je ključna osoba predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za često nenajavljene razgovore sa najvišim spoljnopolitičkim zvaničnikom Komunističke partije u pokušaju da upravlja rastućim razlikama između Vašingtona i Pekinga.

Cilj njegove posete je ograničen — da pokuša da održi komunikaciju u vezi koja je prekinuta tokom većeg dela 2022-23 i negovana samo nekoliko meseci, prenosi AP.

Ne očekuju se značajnije odluke, iako bi Salivanovi sastanci mogli da postave osnovu za mogući završni samit sa kineskim liderom Si Đinpingom pre nego što Bajden ode sa funkcije u januaru.

Za Sjedinjene Države i Kinu je važno da izbegnu bilo kakvu krizu u preostalim mesecima Bajdenove administracije, jer bi to moglo da postavi ton američko-kineskim vezama sa narednom, rekao je Da Vej (Wei), direktor Centra za međunarodnu bezbednost i strategiju na Univerzitetu Tsinghua u Pekingu.

"Cilj ove posete nisu novi prodori ili napredak, već nastavak stabilnog tremda u odnosima Kine i SAD kroz stratešku komunikaciju i da izbegnemo nove krize u narednih nekoliko meseci“, rekao je Vej.

Salivan će razgovarati sa Vang Jijem, direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Komunističke partije.

Vang je takođe ministar spoljnih poslova. Prvo se povukao kada je preuzeo partijsko mesto, viši položaj, ali se vratio oko sedam meseci kasnije, u julu 2023, nakon što je njegov naslednik smenjen iz razloga koji nisu obelodanjeni.

Bajdenova administracija je zauzela oštru liniju prema Pekingu, posmatrajući ga kao strateškog konkurenta, ograničavajući pristup njegovim kompanijama naprednoj tehnologiji u suočavanju sa rastućom Kinom koja pokušava da utiče na Tajvan i Južno kinesko more.

Već hladni odnosi su se dodatno pogoršali nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) posetila Tajvan u avgustu 2022. Nade da će se veze obnoviti su srušene sledećeg februara kada je osumnjičeni kineski špijunski balon lebdeo preko SAD pre nego što ga je oborila američka vojska.

Na sastanku između Salivana i Vanga u Beču u maju 2023. godine, dve zemlje su pokrenule delikatan proces vraćanja odnosa na pravi put. Od tada su se sreli još dva puta u trećoj zemlji, na Malti i na Tajlandu. Ove nedelje biće njihovi prvi razgovori u Pekingu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ove nedelje da odnosi sa SAD ostaju na "kritičnoj tački". Zvanični Peking se da dve strane razgovaraju o klimatskim promenama i drugim pitanjima, ali optužuje SAD da nastavljaju da ograničavaju i potiskuju Kinu.

Kanada je u ponedeljak objavila da će uvesti, kao i SAD, tarife od sto odsto na električna vozila kineske proizvodnje, nakon što ju je Suliven ohrabrio na to tokom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau) prethodnog dana.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG