Dostupni linkovi

Četiri tela izvučena iz potonule jahte britanskog tajkuna


Ronioci ittalijanske vatrogasne brigade u luci kod Palerma dok traje potraga za nestsalima u potnću jahte "Bajezijan", 21. avgust 2024.
Ronioci ittalijanske vatrogasne brigade u luci kod Palerma dok traje potraga za nestsalima u potnću jahte "Bajezijan", 21. avgust 2024.

Četiri tela izvučena su u sredu iz potopljene jahte supruge britanskog tehnološkog magnata Majka Linča (Mike Lynch), saopštila je italijanska vatrogasna brigada i dodala da nastavlja potragu za dve nestale osobe.

Tela su donesena na obalu spasilačkim čamcima i odvezena u obližnje bolnice radi formalne identifikacije. Lokalne vlasti su odbile da daju informacije o tome koga su možda pronašle.

Britanski list Dejli telegraf (The Daily Telegraph) objavio je da su dvoje mrtvih Linč i njegova 18-godišnja ćerka, dok je italijanski Korijere dela sera (Corriere della Sera) navela da su jedino identifikovana tela Džonatana Blumera (Jonathan Bloomer) koji je radio za banku Morgan Stenli (Morgan Stanley) američkog advokata Krisa Morvila (Chris Morvillo).

Blumerova supruga Džudi (Judy) i Morvilova supruga Neda takođe su nestale kada je jahtu Bajezijan (Bayesian) pod britanskom zastavom, u kojoj su bile 22 osobe, u ponedeljak zahvatila žestoka oluja pred zoru, posle čega je potonula.

Linč (59) je bio jedan od najpoznatijih britanskih tehnoloških preduzetnika i pozvao je prijatelje da mu se pridruže na luksuznoj jahti kako bi proslavili njegovu nedavnu oslobađajuću presudu u SAD posle suđenja za prevaru.

Jahta dugačka 56 metara bila je usidrena kod sicilijanske luke Portičelo kada je udarila oluja i očevici su rekli da je nestao ispod talasa za nekoliko minuta, zbunivši pomorske stručnjake koji su rekli da je takav brod, za koji se pretpostavlja da je imao vrhunsku opremu i bezbednosne karakteristike, trebalo je da izdrže takvo vreme.

Jahta leži na boku na dubini od oko 50 metara.

Specijalizovani spasioci pretraživali su trupa jahte prethodna dva dana. Veruje se da su žrtve bile zarobljene u kabinama, do kojih je izuzetno teško doći, jer su ronioci mogli da ostanu u brodu samo 8-10 minuta pre nego što su morali da izrone.

Petnaest ljudi, uključujući Linčovu suprugu, uspelo je da pobegne s jahte pre nego što se prevrnula, dok je telo kuvara na brodu, državljanina Kanade i Antigve Rekalda Tomasa (Recaldo Thomas), pronađeno blizu olupine nekoliko sati posle katastrofe.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG