Dostupni linkovi

Preminuo Jacob Rothschild, član bankarskog carstva i filantrop


Lord Jacob Rothschild tokom potpisivanja sporazuma između državnih biblioteka Izraela i Rusije u Jeruzalemu 7. 11. 2017.
Lord Jacob Rothschild tokom potpisivanja sporazuma između državnih biblioteka Izraela i Rusije u Jeruzalemu 7. 11. 2017.

Britanski financijaš Jacob Rothschild, istaknuti član Rothschildovog bankarskog carstva i filantrop, preminuo je u 87. godini, objavila je njegova obitelj u ponedjeljak.

"Naš otac Jacob bio je velika prisutnost u životima mnogih ljudi, izvanredno uspješan financijaš, prvak u umjetnosti i kulturi", stoji u izjavi obitelji koju je prenio AFP.

Navedeno je da je također bio "posvećeni javni službenik, strastveni pristalica dobrotvornih ciljeva u Izraelu i židovske kulture, gorljivi borac za zaštitu okoliša i voljeni prijatelj, otac i djed".

U izjavi nije navedeno kada je umro.

Rothschild je rođen u Berkshireu, zapadno od Londona, 1936. godine, kao najstariji sin Victora Rothschilda, britanskog naučnika, obavještajca i naftnog direktora koji je savjetovao i konzervativnu i laburističku vladu.

Jacob Rothschild, član gornjeg Doma lordova britanskog parlamenta između 1991. i 1999., karijeru je započeo u obiteljskoj banci NM Rothschild & Sons.

Otišao je kako bi bio suosnivač J. Rothschild Assurance Group, sada St James's Place, koji je postao jedan od najvećih europskih fondova i upravitelja bogatstvom, kontrolirajući imovinu veću od 155 milijardi funti (195 milijardi dolara).

Iskoristio je svoje bogatstvo za financiranje pitanja koja su mu bila bliska srcu, uključujući židovske ciljeve, obrazovanje i umjetnost, piše AFP.

Bio je predsjednik povjerenika Nacionalne galerije u Londonu, a njegova ljubav prema umjetnosti proširila se i na portrete slikara Luciana Freuda i Davida Hockneya.

Bio je u braku sa suprugom Serenom, koja je umrla 2019., i imao je četvero djece: Hannah, Beth, Emily i Nat.

XS
SM
MD
LG