Dostupni linkovi

Pronađeno tijelo još jedne žrtve poplava u Jablanici


Čišćenje ruševina, kamena i zemlje u Donjoj Jablanici, BiH, 9. oktobra 2024.
Čišćenje ruševina, kamena i zemlje u Donjoj Jablanici, BiH, 9. oktobra 2024.

Pronađeno je tijelo još jedne žrtve poplava i klizišta u Donjoj Jablanici, čime je broj poginulih osoba na tom području porastao na 19, potvrdio je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite.

Spahović je rekao da je tijelo žene pronađeno u Grabovičkom jezeru te da će biti među žrtvama kojima će u utorak u Jablanici biti klanjana kolektivna dženaza, nakon čega će biti i ukopane.

U Bosni i Hercegovini do sada su pronađena tijela 26 žrtava. Radi se o 19 osoba iz Jablanice, četiri iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice.

Spasioci su, nakon što su pronašli tijelo posljednje žrtve u Donjoj Jablanici, nastavili potragu za još jednom nestalom osobom u Konjicu.

  • Više o poplavama i klizištima u BiH čitajte ovdje

Obilne padavine pogodile su u noći s četvrtka na petak, 4. oktobra, sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu, te izazvale bujice i poplave.

Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje. Nadležni u Vladi Federacije BiH tvrde da je obrušavanje kamenoloma uzrok velikog broja žrtava u Donjoj Jablanici.

Kolektivna dženaza žrtvama poplava na području Donje Jablanice bit će klanjana u utorak, 15. oktobra, u 14 sati, a nakon toga će biti obavljen ukop na mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.

'Moj komšiluk je izginuo': Dženan iz Donje Jablanice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Spasilački tim iz Srbije u ponedjeljak je napustio Bosnu i Hercegovinu čime je okončana spasilačka misija međunarodnih timova na područjima koje su pogodile poplave, izvijestilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na poziv ovog ministarstva, putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, na poplavljena područja su stigli spasilački timovi iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su tokom protekle sedmice učestvovali u potrazi za nestalim osobama, dok su inžinjerijske jedinice pomagale u saniranju posljedica poplava.

Kroz Mehanizam EU dopremljena je i pomoć za smještaj osoba čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama (ukupno 75 kontejnera iz Turske i Hrvatske), generatori za struju, pumpe za vodu, te druga oprema potrebna za smještaj raseljenih osoba, navelo je Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG